Actualitate SĂNĂTATE

Câte victime a făcut la Buzău tulpina Delta a coronavirusului. Ce spun epidemiologii despre valul 4 al pandemiei

Suntem la începutul valului 4 al pandemiei de coronavirus iar tulpina Delta este cea care îngrijorează. La Buzău, 6 persoane au fost depistate cu acest virus, în urma analizelor care se fac la București, sporadic, în funcție de ce rezultă din ancheta epidemiologică, dacă bolnavul a venit din străinătate sau a intrat în contact cu o persoană de peste granițe. În cazul tuturor celor 6 bolnavi infectați cu tulpina Delta nu au apărut complicații ale bolii. Cu toții au fost salvați de medicii infecționiști, fără a ajunge la Terapie Intensivă.

”Ne considerăm undeva la debutul valului 4, numărul de îmbolnăviri a fost în ușoară creștere fără a avea un trend  permanent ascendent iar dintre persoanele investigate și stabilite drept pozitive, secvențierea, atunci când a existat link epidemiolog, ne-a arătat că și la noi în județ circulă virusul Delta. Înregistrăm 6 persoane care au fost confirmate cu aceasta variantă, nu au necesitat terapie intensivă, sunt rezolvate, în domiciliu. Contagiozitatea despre care se vorbește și pe care am testat-o prin contactele pe care le-au făcut  acești pozitivi nu a fost îngrijorătoare pentru că nu au generat îmbolnăviri secundare”; a declarat medicul epidemiolog Carmen Scîntei de la Direcția de Sănătate Publică Buzău.

Conform epidemiologilor, cei mai mulți dintre cei care ajung să se îmbolnăvească nu au fost imunizați cu serul anti-coronavirus. Există un procent sub 3 la sută al celor care s-au vaccinat si s-au infectat, însă cu toții au dezvoltat forme ușoare de COVID.

”Foarte puțini dintre cei care se îmbolnăvesc sunt vaccinați. Mai puțin de 3 la sută dintre persoanele îmbolnăvite au fost vaccinate. E bine să amintim și faptul că orice persoană vaccinată a  dezvoltat o formă foarte, foarte ușoară de de boală, aproape asimptomatică”, a mai declarat dr.Scîntei.

Faptul că la nivelul județului rata de vaccinare e situată, undeva, la circa 30 la sută, dar și faptul că există o experiență anterioară în gestionarea cazurilor de COVID-19, iar mulți dintre buzoieni  au deja o imunitate naturală, îi determină pe specialiști să creadă că nu vom fi loviți din nou de un ”tsunami”.

” O parte dintre buzoieni au imunitate naturală, alții, aproape 30 la sută, sunt vaccinați anti COVID, toate aceste lucruri ne fac să sperăm că impactul pe care-l poate avea noul val asupra populației nu va determina o situație deosebit de neplăcută. Unitățile sunt pregătite, avem o experiență anterioară pe care o folosim si care ne va ajuta, cred eu și sper, în eliminarea riscului unui tsunami”, a mai declarat dr.Scîntei.