În ultimii ani, mai ales după pandemie, a crescut numărul persoanelor care ajung la medic cu dureri de spate. Statul ore în șir pe scaun, la birou, declanșează dureri lombare, care se pot acutiza rapid. Chiar și poziția incorectă în timpul somnului poate fi un factor de risc, atenționează medicii. Pentru a fi siguri că suntem feriți de astfel de probleme, trebuie să facem zilnic mișcare și să fim foarte atenți la postura de la birou.

- “- La birou: Asigurați-vă că scaunul are suport lombar. Mențineți spatele drept și picioarele la 90 de grade.
- -La ridicarea obiectelor: Folosiți picioarele pentru a ridica, nu spatele. Mențineți obiectul aproape de corp;
- -Exerciții fizice regulate
- -Stretching: Stretching-ul zilnic ajută la menținerea flexibilității și previne rigiditatea spatelui;
- -Activități de impact scăzut: Mersul pe jos, înotul și ciclismul sunt excelente pentru protejarea coloanei vertebrale;
- – Menținerea unei greutăți sănătoase: Excesul de greutate pune presiune pe coloana vertebrală, iar un regim alimentar echilibrat ajută la prevenirea durerilor;
- Pauze regulate pentru persoanele care stau jos mult timp: Dacă lucrați la birou, ridicați-vă și faceți câțiva pași la fiecare 30-60 de minute pentru a evita rigiditatea”, recomandă dr. Cristina Dinu, medic specialist medicină fizică și de reabilitare în cadrul Ambulatoriului de Specialitate al S.J.U. Buzău.
Mare atenție și la poziția din timpul somnului. Dormitul pe burtă nu este indicat, spune medicul Cristina Dinu.
“Postura corectă în timpul somnului: salteaua ar trebui să fie fermă pentru a susține alinierea corectă a coloanei vertebrale. Dacă dormim întinși pe spate este de preferat să flectăm genunchii la 90 de grade, iar dacă dormim așezați pe o parte, este indicat să flectăm genunchii la 90 de grade și să punem o pernă între ei. Dormitul pe burtă nu este chiar indicat, deoarece va pune presiune asupra gâtului, iar dimineața vă puteți trezi cu dureri.
Cum ne dăm corect jos din pat? În primul rând, din poziția cu fața în sus, ne vom așeza pe o parte, ne sprijinim în cot, ne lăsăm picioarele să atârne la marginea patului, apoi ne împingem în mână pentru a ajunge în poziția de șezut.”
Pe lângă atenția sporită acordată modului în care stăm la birou sau în care dormim, ne putem feri de durerile lombare și printr- un stil de viață sănătos, cu o alimentație echilibrată.
„Alimentația echilibrată, 50% din farfurie ar trebui să fie ocupată de legume și fructe, ideal proaspete, cu accent pe legume – conopidă, broccoli, varza, roșiile, castraveții, dovleceii, vinetele, ardeii, numeroase sortimente de salată, morcovi, ceapă, fructele de toate culorile, cu un accent pe fructele de pădure, cu un conținut mai redus de zaharuri, dar și fructele de sezon.”
Mai multe detalii găsiți pe site-ul Spitalului Județean Buzău.








Adaugă comentarii