Actualitate Social

Dușuri reci, la început de vară. Apă caldă cu program pentru zeci de familii, din cauza datoriilor

sursa foto:pixabay
duș

Dușuri reci, la început de vară. Este situația cu care se confruntă locatarii mai multor blocuri din municipiul Buzău, racordate la sistemul centralizat de încălzire. Recent, RAM Termo Verde a decis furnizarea apoei calde cu program la blocurile respective din cauza datoriilor de zeci de mii de lei acumulate la plata agentului termic.

Situația a fost semnalată zilele trecute, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Buzău. Consilierul PSD Georgică Mănoiu a fost cel care a cerut explicații directorului RAM Termo Verde cu privire la sistarea apei calde, între anumite ore, locatarii a zeci de apartamente din blocul Integral având de suferit.

“Domnul director, după cum știți, la blocul Integral de vreo 7- 8 zile apa caldă este oprită între orele 10:00 și 16:00.  Am mai avut o discuție cu dvs, nu m-ați lămurit de ce ați făcut lucrul acesta. Vă rog, dacă se poate, să lămuriți public ca locuitorii din acea zonă, care sunt în jur de 500-600 de locuitori, suferă unul pentru altul pentru că acolo sunt 5 blocuri, 5 asociații de proprietari și nu cred că este normal ca o asociație să sufere pentru cealaltă asociație. Sunt asociații, de exemplu la blocul 1, care au 6 000- 7000 RON datorie. Nu cred că este normal pentru 6000- 7000 RON să oprim apa. Mai există un bloc în care oamenii au făcut investiții, au scos toate apometrele afară, deci se poate opri apa la fiecare datornic.”  

De partea cealaltă, directorul furnizorului de energie termică în sistem centralizat, Ștefan Dobrescu, a explicat că s-a ajuns în acest punct din cauza datoriilor mari acumulate de unii buzoieni care locuiesc în blocurile respective. Potrivit directorului RAM, au fost trimise notificări și propuneri de eșalonare a datoriilor, dar cum nu a fost găsită înțelegere, s-a trecut la măsura sistării apei calde între orele 10:00 și 16.00.

“Datoria per totalul punctului termic de acolo este undeva la 70.000 RON. Am încercat în nenumărate rânduri să discutăm cu asociațiile, să facem niște acorduri de plată, cu niște eșalonări, nu am avut niciun fel de răspuns. Operatorul are dreptul acesta și are pârghia asta de a oferi fracționat tocmai pentru a își recupera anumite debite.”

Consilierul local municipal Georgică Mănoiu a cerut reprezentanților RAM să găsească soluții pentru a opri apa caldă doar în cazul datornicilor, astfel încât să nu aibă de suferit și buzoienii bun platnici.

Pentru a se găsi o soluție în acest sens, primarul Constantin Toma i-a chemat, săptămâna viitoare, la masa discuțiilor pe toți cei implicați în acest caz.