Actualitate

Week-end decisiv pentru educație. Încetează sau nu, de marți, greva generală?

Sindicaliștii din educație au anunțat că greva generală din școli continuă, după ce personalul didactic, cel didactic auxiliar și cel nedidactic au anunțat că, în țară, oamenii nu sunt mulțumiți de creșterile salariale etapizate, așa cum au fost propuse de Guvern în urma negocierilor.

Cu toate că sindicaliștii au transmis clar care e poziția lor, Guvernul rămâne ferm pe poziție: negocierile s-au încheiat. Ieri a fost adoptată Ordonanța de Urgență prin salariile angajaților din școli cresc chiar de la 1 iunie, urmând ca majorări de lefuri să aibă loc gradual, în baza unei noi legi a salarizării unitare, la care se lucrează.

Este absolut necesar să facem în aşa fel încât să remediem tot ceea ce s-a  întâmplat în aceşti 30 de ani în care cu adevărat s-au acumulat o serie de nedreptăţi şi inechităţi în sistemul educaţional. Ordonanţa de Urgenţă schimbă radical modul de salarizare în educaţie;  întregul personal din sistemul de educaţie, aproximativ 330.000 de oameni, care au zilnic grijă de copiii noştri, vor beneficia de o nouă grilă de salarizare, vor fi primii beneficiari ai noii grile de salarizare. România nu-şi mai poate permite să ţină dascălii şi elevii departe de şcoală. Sunt momente foarte importante pentru copiii din clasa a VIII-a, sunt momente importante pentru tinerii care finalizează liceul şi trebuie să intre în examenul de Bacalaureat”, a declarat premierul liberal Nicolae Ciucă.

Pe de altă parte, ministrul Educației, Ligia Deca, le cere profesorilor ca de marți să revină la ore și a anunțat că dacă greva va continua nu vor putea fi evitate prelungirea anului școlar ori decalarea examenelor naționale.

Ministerul Educaţiei a făcut tot posibilul astfel încât să se reuşească parcurgerea tuturor proceselor educaţionale sau recadrarea lor din punct de vedere al calendarului, fără modificarea calendarului examenelor naţionale.  În cazul în care, în ciuda tuturor angajamentelor luate de către Guvern, se continuă protestul, nu vom mai putea să evităm consecinţe de tipul reprogramare examene sau prelungirea anului şcolar şi cred că nu ne dorim niciunul dintre noi astfel de consecinţe. Sunt convinsă că se va putea găsi înţelepciunea şi formula pentru ca toţi copiii să poată da examenele la timp”, a declarat Ligia Deca.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla de marți, existând și varianta, anunțată de sindicate, ca decizia cu privire la întreruperea ori continuarea grevei să fie luată la nivelul fiecărei unități de învățământ în parte. Însă din consultările pe care le-au avut liderii confederațiilor sindicale cu reprezentanții din teritoriu, dascălii doresc continuarea grevei generale, întrucât membrii de sindicat cer aplicarea grilei de salarizare în integralitate de luna aceasta, și nu în decurs de 3 ani.

“În urma consultării colegilor noștri (lideri de sindicat, membri de sindicat) din țară și din București, mandatul este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educaţiei să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună. Nu există alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv, iar de marţi încolo colegii noştri vor continua acţiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a transmis președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret”, Marius Nistor.

De altfel, un punct de vedere similar a avut și președintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Simion Hăncescu, potrivit căruia sindicaliștii s-au declarat nemulțumiți că noua grilă de salarizare urmează să se aplice în trei ani.

În Buzău, cel mai probabil, greva generală va continua. Cel puțin așa arată un sondaj făcut într-un grup public al sindicaliștilor buzoieni, care numără circa 1400 de membri. 95% dintre cei care au răspuns la sondajul creat în grupul de Facebook s-au declarat în favoarea continuării grevei.