Actualitate

E NEVOIE DE MEDICI CA DE AER. Se caută specialiști ATI și UPU pentru secții vitale din Spitalul Județean

Valul trei al pandemiei aglomerează Spitalul Județean Buzău, iar cele mai solicitate sunt secția de Anestezie și Terapie Intensivă unde ajung bolnavii în stare gravă, dar și Unitatea de Primiri Urgențe unde ambulanțele vin una după alta cu pacienți infectați, deja într-o stare de sănătate medie spre severă. Presiunea pe cadrele medicale crește de la o zi la alta, iar singura salvare ar fi suplimentarea numărului de specialiști. O soluție la care, din păcate, deocamdată, se poate doar spera pentru că în toată țara se vorbește de o criză acută a medicilor .

La Buzău, criza se resimte acut în aproape toate secțiile vitale în lupta cu temutul virus fie că este vorba despre tratarea bolnavilor în timpul infectării cu SARS-CoV-2, fie că este vorba despre pacienții post COVID. În total, unitatea medicală caută nu mai puțin de 31 de medici. Sunt secții unde este nevoie de doi sau chiar trei specialiști în condițiile în care acum spitalul funcționează doar cu jumătate dintre posturi ocupate, însă sunt și secții unde este scos la concurs doar câte un post.

”Spitalul Județean scoate la concurs 31 de posturi pentru medic. Sunt specialități unde este deficit major de medici cum ar fi secția Medicină Internă și avem scoase spre ocupare două posturi pentru medici și unul pentru compartimentul gastroenterologie . De asemenea, secția Cardiologie se confruntă cu un deficit major de medici, fiind scoase la concurs două posturi de medici și două pentru departament Terapie Intensivă Coronariene. De asemenea avem nevoie de câte un medic pentru secțiile ATI și UPU și doi medici pentru secția Oncologie”, a spus Adriana Bunilă, purtător de cuvânt Spitalul Județean.

Criza medicilor persistă deja de câteva luni. Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean spune că probleme majore au fost la secția de Boli Interne unde la un moment dat a fost nevoie să cheme un medic aflat la pensie pentru că nu mai era niciun specialist pe secție. Acum sunt trei medici și se poartă discuții cu încă doi. O situație dificilă este și la Neonatologie unde din șase posturi sunt ocupate doar trei. Cardiologia funcționează doar cu doi medici pentru că alte doctorițe sunt în concediu de creștere copil.

Claudiu Damian

Lista posturilor vacante a fost publicată pe site-ul Spitalului Județean, însă managerul unității medicale nu este optimist că aceste locuri vor fi ocupate.

”Am scos la concurs toate posturile vacante. Nu știm când va avea loc concursul. Nu sunt foarte optimist că vor veni foarte mulți, dar dacă găsim un sfert am fi bucuroși”, a spus Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău.