Actualitate

E oficial: vine canicula! Premierul liberal Nicolae Ciucă, primele măsuri pentru protejarea populației

Urmează cel puțin trei zile de foc pentru buzoieni. Începând de vineri și până duminică, vremea va fi caniculară, astfel că aerul va deveni irespirabil. Meteorologii au emis o avertizare cod galben pentru jumătate din țară, inclusiv pentru Buzău. Doar în zona de munte vremea va fi ceva mai plăcută.În restul județului, vineri, sâmbătă și duminică, arșița se va intensifica. Temperaturile vor crește până la 37 de grade Celsius, la umbră.

“În următoarele zile, valul de căldură se va extinde și va cuprinde cea mai mare parte a țării și se va intensifica treptat, disconfortul termic va crește, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar cele minime vor fi de 18…20 de grade”, anunță Administrația Națională de Meteorologie.

Valul de căldură sufocantă va afecta aproape întreaga țară. Motiv pentru care autoritățile centrale iau măsuri pentru protejarea populației de temperaturile extreme. Premierul Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a anunțat înființarea unei celule de criză pentru monitorizarea efectelor temperaturilor extrem de ridicate.

”Prognozele pentru perioada următoare evidențiază temperaturi foarte ridicate motiv pentru care am să dau sarcină DSU ca la nivelul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei să funcţioneze, de mâine, o celulă de criză care va fi destinată monitorizării efectelor temperaturilor ridicate.”

În plus, astăzi se va întruni Comitetul Național pentru Situații de Urgență care va întocmi planul de măsuri ce urmează să fie transmis în fiecare județ în parte.

În acest sens, astăzi vom avea o întâlnire a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, care va întocmi o decizie prin care se va transmite către toate comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi instituţii un pachet de măsuri care vizează atât monitorizarea cât şi prevenirea efectelor produse de temperaturile ridicate. Vom lua măsuri de coordonare cu ONG-uri pentru identificarea persoanelor vulnerabile și stabilirea de măsuri pentru sprijinul acestora”.

Pe de altă parte, instituțiile de sănătate publică vor trebui să vină cu informații clare despre măsurile de protejare și despre punctele de prim-ajutor instalate în fiecare localitate, unde cetățenii pot primi sprijin în caz de nevoie.

“Pe linia Ministerului Sănătăţii, vă rog să avem un pachet de informaţii pentru ca cetăţenii să aibă cunoștință despre efecte şi punctele de ajutor care vor fi instalate ca urmare a deciziei de la nivelul CNSU şi a deciziilor autorităţilor locale”, a adăugat liderul PNL,  premierul Nicolae Ciucă.