Seceta pedologică amenință să diminueze și chiar să compromită total parte din culturile de toamnă înființate de fermieri. Peste tot în județ, cultivatorii de grâu, orz sau rapiță sunt aproape resemnați că 2022 va fi un an de sacrificiu, cu recolte foarte slabe. Într-un an deja foarte complicat în ceea ce privește presiunile pe buget, posibilitatea acordării de despăgubiri este redusă, dar, indiferent cum vor sta lucrurile, pagubele de pe câmp trebuie inventariate. La nivelul Instituției Prefectului Județul Buzău au fost deja constituite comisii de inventariere din care fac parte specialiști de la APIA, Direcția Agricolă și primării. Activitatea acestora va fi monitorizată de Corpul de Control al prefectului. Deciziile vin după discuții pe care prefectul Daniel-Marian Țiclea le-a avut cu fermierii din Puiești și Vâlcelele, la începutul săptămânii trecute. Aceste discuții vor continua, luni, 4 iunie, în cadrul Comitetului Tehnic de Lucru din care fac parte toate instituțiile cu atribuții în gestionarea situației generate de seceta pedologică ce se înregistrează la nivelul județului Buzău. O întâlnire este programată, în aceeași zi, cu primarii din localitățile unde seceta pedologică a făcut deja pagube.
”Întâlnirea va avea drept temă organizarea eficientă a comisiilor de constatare a impactului secetei pedologice, comisii deja constituite, prin ordin al prefectului, încă de la începutul săptămânii curente.” se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului Județul Buzău.
Între timp, printr-un ordin comun al miniștrilor Agriculturii și Afacerilor Interne, au fost prelungite teremenele de inventariere a pagubelor provocate de secetă.
Din cauza amplorii fenomenelor meteorologice care au avut ca efect producerea secetei pedologice extreme, manifestată la nivelul României, s-a luat decizia de prelungire a perioadelor de inventariere, astfel încât toți fermierii să se poată încadra în termene. Mai jos, principalele prevederi în privința declarării și inventarierii pagubelor produse de seceta pedologică, așa cum au fost anunțate de Ministerul Agriculturii:
-Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
– Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
– Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.
Adaugă comentarii