Actualitate

Educatori din perioada adolescenței. Cum vor hasdeenii să-i pregătească pentru viață pe colegii lor mai mici

Prin propriul exemplu, vor să îi ajute pe colegii lor mai mici să capete încredere în ei, să progreseze și să aibă curaj să își urmeze visul. Vorbim despre câțiva adolescenți din Buzău, elevi ai Colegiului Hasdeu, care au acceptat o propunere inedită venită chiar din partea oamenilor legii: împreună să demareze anumite proiecte prin care să îi ajute și să îi motiveze pe elevii Școlii “P. H. Zangopol” să acorde o atenție sporită studiului și nu numai.

Un proiect inedit, în premieră la nivelul județului Buzău, a fost demarat de elevi ai Colegiului Naţional Bogdan Petriceicu Hasdeu, alături de polițiștii Biroului Siguranță Școlară. Este vorba despre un program de mentorat. De luna aceasta și până la sfârșitul anului școlar, liceenii care îl au diriginte pe profesorul Dănuţ Solcan, dar şi membrii Clubului 3,14, vor deveni  mentori pentru elevii de gimnaziu de la școala din cartierul Mihai Viteazu. Îi vor lua alături de ei, în toate proiectele pe care le derulează în aceste luni, pe tinerii din clasele de gimnaziu. Prin astfel de acțiuni, hasdeenii vor să le arate copiilor cât de important este să îți urmezi visul, să ai un țel și să te pregătești pentru a avea succes în viață.

Programul de mentorat cooptează pe de o parte elevi formatori de la unitatea de învăţământ liceal, iar de cealaltă parte elevi beneficiari din ciclul gimnazial, alăturându-se astfel programului şi Şcoala “P. H. Zangopol” din municipiul Buzău. Programul dezvoltat de iniţiatori îşi stabileşte formarea participanţilor prin identificarea de noi ţeluri, motivaţii, valori și prin dezvoltarea de aptitudini care să îi ajute în atingerea performanţelor dorite. Mentoratul implică existenţa unui elev, care este inspirat de un coleg cu spirit pedagog. Poliţiştii de la Biroul Siguranţă Şcolară au considerat oportună desfășurarea unui program de mentorat în sprijinul elevilor, ce va avea beneficii pentru întreg sistemul şcolar. Cât contează pentru elevi? Enorm! Le oferă încredere, pot vorbi în fața altor copii de vârsta lor, mult mai stăpâni pe ei, devin liberi în exprimare, în susținerea părerilor”, transmite IPJ Buzău.

În paralel, cele două părți, elevii de la Hasdeu și polițiștii, vor derula un alt proiect prin care se urmărește combaterea violenței în școli, de orice fel, inclusiv a bullying-ului.

“Al doilea program demarat în cadrul parteneriatului este derulat sub egida „Aproape de tine” şi priveşte continuarea în plan local a luptei coordonate împotriva violenţei din mediile şcolare. Titlul activităţii are o dublă semnificaţie: violenţa şi primejdiile pot fi la un pas de tine, ceea ce trebuie să te determine a fi atent, precaut. Proiectul se va derula până la încheierea anului de învăţământ, prin organizarea de ateliere de emoţii şi prezentarea creaţiilor proprii ale elevilor participanţi, activităţi ce se vor desfăşura premergător unor zile cu semnificaţie.”