Actualitate SĂNĂTATE

Efectele izolării din timpul pandemiei! De frica infectării cu SARS-CoV-2, bolnavii cronici au stat acasă iar acum au forme severe de tuberculoză și cancer

S-au protejat împotriva infecției cu SARS-CoV-2, au limitat drumurile la medic de frica infectării din spitale, iar acum, când au revenit la consultații, li s-a spus că este prea târziu. Este cazul multor bolnavi cronici, cei care ar fi trebuit să ajungă periodic la pneumolog, dar cu care, în toată perioada pandemiei, abia dacă au reușit să țină legătura la telefon, dat fiind numărul mare de solicitări din partea pacienților COVID-19. Din păcate, acum când este o perioadă de acalmie din punct de vedere al pandemiei de coronavirus, medicii constată că înregistrează tot mai multe cazuri noi de boli grave, în stadii terminale, respectiv tuberculoză și cancer pulmonar.

Buzăul înregistrează de trei ori mai multe cazuri noi de tuberculoză! Este semnalul tras de medicul pneumolog Cătălin Geambașu din cadrul Secției de Pneumologie a Spitalului Județean Buzău care spune că, în timpul pandemiei avea doar 4-5 bolnavi diagnosticați cu această afecțiune, dar care și pentru aceștia exista o legătură cu COVID-19, acum însă numărul cazurilor noi dintr-o lună a crescut de trei ori.

”În timpul pandemiei, adresabilitatea a scăzut destul de mult astfel încât a lăsat loc , preponderent, infecției cu SARS-CoV-2. Însă, pe măsura ce am intrat în această perioadă de acalmie, pacienții au reînceput să se adrese medicului. Și asta se vede. Avem un trend ascendent pe ceea ce înseamnă cazurile noi de tuberculoză. Asta se datorează faptului că pacienții nu s-au adresat medicului pe perioada pandemiei și au venit când simptomele nu mai puteau fi neglijate, iar boala a avansat foarte mult, dovadă că foarte multe dintre cazuri noi de tuberculoză pe care le avem sunt cazuri severe”, a explicat la Focus News Cătălin Geambașu.

Din păcate aceeași situație se înregistrează și în rândul bolnavilor de cancer.

”În timpul pandemiei aveam 4-5 cazuri de tuberculoză, acum avem 15. Deci de trei ori mai mult. În timpul pandemiei majoritatea cazurilor de non COVID erau de status non COVID, deci tot legate de contextul epidemiologic, în momentul de față avem puține cazuri non COVID, majoritatea sunt agravări de boli pulmonare cronice, la pacienții pulmonari cronici, și neoplasm bronhopulmonar.

”Și cancerul bronhopulmonar urmează același trend, tot forme terminale, depășite din punct de vedere chirurgical, probabil tot din același motiv, respectiv al adresabilității destul de scăzute pe perioada pandemiei”, a explica medicul pneumolog la Focus Tv.

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian