Actualitate

Efectele pandemiei: cursurile de calificare profesională cu pregătire practică, imposibil de organizat. De teama coronavirusului, angajatorii nu primesc, momentan, cursanți în mijlocul salariaților

Pandemia de coronavirus, deși dă semne clare de încetinire de câteva săptămâni bune, își spune cuvântul în continuare. La Buzău, AJOFM nu poate organiza cursuri de calificare sau recalificare cu pregătire practică, întrucât angajatorii sunt încă prudenți și nu primesc cursanți în societățile lor, de teamă că virusul ar putea ajunge printre angajații lor.

După un an 2020 extrem de greu, cu piedici numeroase puse de noul coronavirus, nici în 2021 situația nu a revenit la normal. În prezent, deși are finanțare pentru numeroase cursuri de calificare și recalificare, AJOFM Buzău organizează doar două astfel de acțiuni. Circa 50 de persoane din județ urmează aceste cursuri de calificare, toate lecțiile fiind pur teoretice.

Sunt organizate cursuri de calificare. Avem două clase organizate, dar numai pentru persoanele care nu necesită pregătire sau modul de pregătire practică, respectiv inspector resurse umane şi casier. Numai teoria înseamnă 100% din numărul de ore pe care le parcurg. Sunt cursuri cu pregătire fizică faţă în faţă, dar sunt deocamdată numai două începute, cursuri care nu necesită modul de pregătire practică. În cazul în care condiţiile se vor relaxa, avem finanţările şi programul de formare, imediat vom da drumul la formarea profesională“, a declarat pentru șansanews.ro Ionel Tociu, director AJOFM Buzău.

Nici o oră de practică nu poate fi organizată deocamdată, deși numărul cazurilor de coronavirus a scăzut drastic. De teama unui nou val de îmbolnăviri, angajatorii sunt încă sceptici când vine vorba de primirea unor persoane străine în mjlocul salariaților, chiar cu respectarea normelor de igienă. Reprezentanții societăților preferă să mai aștepte o vreme, pentru a fi convinși că angajații lor, dar și afacerile, sunt în siguranță.

Chiar dacă sunt făcute relaxările, până la această oră, niciun angajator nu ne primeşte cu o clasă de pregătire în cadrul societății pentru a face partea de modul de pregătire practică, pentru că toată lumea ridică garda ca nu cumva să aducem probleme în societate, adică să nu se răspândească noul coronavirus. Deocamdată nu facem niciun fel de pregătire practică. Şi aici avem destul de multe probleme şi am avut şi anul trecut. În 2020 am avut un program de formare profesională foarte generos. Am reuşit, cu chiu cu vai, să derulăm 4 cursuri, dintre care două au fost ca un coşmar. Le-am început în 2020 şi undeva la jumătatea anului, în primul trimestru din 2021, le- am finalizat. Am avut lectori care s-au succedat, s-au îmbolnăvit de COVID şi au intrat în carantină. Când aveam alţi lectori care nu aveau niciun fel de problemă, se îmbolnăveau cursanţii, şi toată grupa trebuia să intre în izolare.

În funcție de ceea ce se va întâmpla în lunile următoare, din punct de vedere epidemiologic, oficialii AJOFM Buzău vor decide dacă vor da startul unor noi cursuri de calificare și recalificare profesională.

La Buzău, în prezent, sunt circa 9 000 de persoane fără un loc de muncă, aflate în evidențele AJOFM. Rata șomajului este însă în scădere, astfel că la finele lunii mai ajunsese la circa 5 %.