Actualitate

Elevii Școlii 11, cei mai buni din competiția FIRST LEGO League Challenge. Au proiectat cel mai bun robot și au uimit prin ideile inovatoare din proiectul de cercetare

Pasiunea, munca și perseverența au fost ingredientele potrivite pentru obținerea performanței. Este rețeta succesului urmată de elevii Școlii Generale numărul 11 care au adus la Buzău trei premii importante, dintre care două premii I, puse la bătaie într-o competiție națională de cercetare, robotică și inovație. Este vorba despre concursul FIRST LEGO League Challenge – sezonul RePLAY organizat Univeristatea  Politehnică București unde cele două echipe de la Buzău, înscrise în competiție, au convins juriul că au cel mai bun proiect de inovare prin care își propuneau să transforme un spațiu nefolosit din municipiul Buzău într-unul util, cu săli de sport și terenuri în care să fie organizate olimpiade sportive atât pentru persoane cu handicap cât și sportivii sănătoși dar și că au creat cel mai inteligent robot .

Rezultatul este cu atât mai spectaculos cu cât, în urmă cu trei ani, la aceeași competiție, echipa de la Buzău s-a clasat la jumătatea clasementului național.

”Participarea lor de acest concurs a adus rezultate excepționale pentru ambele echipaje. Am avut două echipe. Am trecut de etapa regională de la Iași și am ajuns la București, la etapa națională. Acolo echipa juniorilor a căștigat premiul I pentru proiectul de inovare , iar elevii clasei a VIII-a au câștigat premiul I pentru proiectarea robotului și premiul al III-lea pentru performanța robotului. Robotul lor a avut de efectuat mai mult multe misiuni, fiecare primind un anumit număr de puncte, elevii reușind  să obțină un total 455 de puncte. Nu este prima dată când elevii școlii noastre obțin rezultate la acestă competiție. Ei au particpat și anul trecut la acest concurs și la etapa regională au obținut toate premiile posibile, chiar și premiul Campionilor. Din păcate, din cauza pandemiei nu s-a mai ținut și etapa națională, unde urma să participăm . Ne bucurăm, suntem mândri, se ajută, au învățat foarte multe și reușesc să-i antreneze și pe alții”, a spus Iftime Tincuța, directorul Școlii Generale nr.11 din municipiul Buzău.

Spațiu adecvat sportului viitorului

Tot ce nu au găsit în orașul în care s-au născut și locuiesc au cuprins în proiectul lor de inovare cu care au adus la Buzău premiul I. Asta spun elevii clasei a VI-a, adică echipa WALL-E ‘ S FRIENDS, că și-au dorit să redea prin proiectul lor.

”Noi am găsit un spațiu liber, între Aqua Max și cartierul Orizon în care vom construi două săli de sport, cu sport al viitorului și sport din prezent, respectiv teren de atletism, baschet, tenis, minigolf, fotbal . De asemenea vom avea spațiu amenajat pentru jocuri olimpice atât pentru persoane sănătoase cât și pentru persoanele cu dizabilități. Pe pista de alergare vom avea  amplasate cristale piezoelectrice.Cu ajutorul acestora putem acumula energie prin frecarea adidasilor de pistele de alergare.Acest sistem va fi utilizat si pentru masinile cu care ii putem aduce pe persoanele cu dizabilitati din diferite comune ca si Maracineni,Gura Calnaului.Excesul de apa s-ar folosi pentru tot pentru producerea apei in interior la hoteluri”, a spus Irina Drulea.

O premieră pentru municipiul Buzău ar fi, potrivit viziunii elevilor Școlii 11, și trotuarele construite din dale de sticla puternica, anti-alunecare.

”Ele se vor monta în partea superioară a unui sistem de pardoseli solare din plastic reciclat.Acest sistem modular de dale are ca scop captarea energiei solare.Utilizand plasticul reciclat rezolvam o problema a prezent,cantitatea mare de deseuri plastice.Incarcarea telefonului va fi posibila si prin aceasta metoda.Excesul de energie s-ar folosi pentru producerea apei calde in interiorul salilor de sport”, a spus eleva din echipa WALL-E ‘ S FRIENDS.

De altfel, elevii și-au construit proiectul pornind de la ideea că oamenii din Buzău nu fac mișcare, iar prin ideile lor au avut scopul de a-I determina pe locuitorii municipiului să iasă la mișcare, fie că sunt sănătoși fie că sunt persoane cu dizabilități, pentru cele din urmă venind cu idei complet noi pentru Buzău.

”Spatiul va fi împărțit in trei zone mari : o zona dedicata sportului pentru oameni fara dizabilitati (terenuri de fotbal, tenis, baschet precum si alte aparate sportive) , o zona mixta dedicata atat oamenilor cu dizabilitati cat si celor fara dizabilitati (tenis de masa, tirul cu arcul, basket), o zona digitalizata dotata cu o sala moderna, unde oamenii vor putea practica diferite sporturi din viitor folosind tehnologii precum realitatea augmentata/virtuala”, arată proiectul elevilor.

Robotul deștept de la Școala 11

Echipa de seniori, numită în concurs Heart of RoBots, a convins juruiul că au creat cel mai performant robot. Au muncit luni de zile, iar atelierul le-a fost sufrageria unui coleg. Piesele de lego au fost cumprate cu banii lor de buzunar însă orice sacrificiu a meritat pentru că în final au adus acasă marele premiu.

Robotul lor a executat 11 din cele 14 misiuni posibile și a uimit juriul care în final i-a desemnat căștigători. Echipa lor a primit în final două premii, respectiv premiul I pentru proiectarea robotului și premiul al III-lea pentru performanța robotului

Întorși acasă, elevii au fost invitații de onoare ai Consiliului Județean. Astăzi, 26 mai, Petre Emanoil Neagu i-a felicitat personal pe cei 21 de participanți, elevi și profesori, și le-a oferit un premiu de 500 de lei de fiecare.