Actualitate

Generația căreia pandemia i-a furat majoratul și balul de final de an. Ce se întâmplă cu aceste festivități, la final de an școlar

Generația căreia pandemia i-a furat majoratul și balul de final de an. Evenimente care se întâmplă o dată în viață, dar pe care nu le pot trăi și absolvenții de liceu de anul acesta. Nici cei de anul trecut nu au aceste amintiri, pentru că noul coronavirus a făcut ca nici un astfel de eveniment să nu mai poată fi organizat.

Ultimele săptămâni au venit cu un număr  semnificativ redus de cazuri noi de coronavirus.  De la zeci de cazuri înregistrate zilnic, la Buzău, județul a ajuns să numere maxim 10 cazuri noi de COVID-19, în  24 de ore. Dat fiind că nici în școli nu s-au mai înregistrat cazuri noi de infecție cu SARS-CoV- 2, dar și pentru că românii se vaccinează,  mulți dintre elevii din clasele terminale sunt de părere că, anul acesta, ar putea fi organizate festivitățile de absolvire, dar și balurile de final de an.

” Mi se pare că este un punct în minus pentru cei care termină, mai ales pentru cei aflaţi în anii terminali, pentru că ne taie aripile. Este altceva când sărbătoreşti cu colegii, când sunt şi domnii profesori alături de tine. Din punctul nostru de vedere, al elevilor, este puţin dezamăgitor, dar în acelaşi timp trebuie să respectăm regulile şi să ne supunem. Mai mult decât oricine, ne-am dori, petrecerile festive.”, a declarat, miercuri, pentru șansanews.ro, Cristiana Stanciu, membru în Consiliul Elevilor din România

La rândul lor, părinții sunt de părere că aceste evenimente le umplu de bucurie sufletele copiilor iar amintirile create în jurul festivităților de absolvire și al balurilor sunt unice. Pe de altă parte, sunt și părinți sceptici, care se tem că organizarea acestor evenimente poate veni la pachet cu riscul transmiterii coronavirusului, riscuri pe care nu vor să și le asume în condițiile în care la scurt timp urmează examenele  naționale.

” Copiii chiar îşi doresc foarte mult să se bucure de acest eveniment, de absolvire. Este un moment foarte aşteptat. Reprezintă încununarea unei munci. Pe de altă parte, sunt şi foarte multe păreri sceptice pentru că nu se ştie niciodată ce se poate întâmpla, mai  ales că se pot face aglomerări şi e mai greu de păstrat distanţa. Dacă absolvirile vor fi, probabil, în spaţii deschise şi în condiţii legate de această pandemie, cred că nu ar fi, totuși, o idee atât de rea”, a declarat Marcel Panait, reprezentant al părinților din Buzău.

În contextul acestor discuții și a apropierii finalului de an școlar, deputatul PNL de Buzău, Gabriel Avrămescu, îi cere ministrului Sănătăţii, Ioana Mihăilă, şi secretarului de stat, Raed Arafat, să găsească soluţii, astfel încât elevii din clasele terminale să poată organiza festivitățile si balurile de absolvire, aşa cum se întâmpla înaintea pandemiei.

Astăzi, am solicitat ministrului Sănătăţii şi şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, domnul Raed Arafat, analizarea situaţiei epidemiologice şi posibilitatea ca absolvenţii  de şcoală generală şi de liceu să poată avea organizate activităţile de încheiere a anului şcolar şi, totodată, acele evenimente pe care cu toţii le-am avut şi de care toţi ne-am bucurat, astfel ca această generaţie să nu fie lipsită de amintirile frumoase de la încheierea unui ciclu din viaţă. Este vorba despre o măsură de normalitate. Este vorba despre o măsură care poate fi luată în acest moment, mai ales că s-au făcut paşi serioşi în vederea combaterii pandemiei”.

Avrămescu susţine că demersul său vine în urma mai multor cereri din partea profesorilor şi părinţilor, care vor ca elevii să aibă parte anul acesta de festivităţi normale de absolvire. O soluţie,  spune parlamentarul liberal, ar fi ca participanţii la aceste festivităţi şi baluri de absolvire să facă un test înainte cu 48 de ore de desfăşurarea evenimentului.

Am avut numeroase întâlniri cu copiii din judeţul Buzău, cu părinţii, cu cadrele didactice. Şi eu sunt părinte şi ştiu foarte bine ce înseamnă pentru  un copil bucuria unor momente alături de prietenii şi de colegii lor. Există posibilitatea realizării testelor rapide antigen care pot fi efectuate cu maxim 24 de ore înainte. De asemenea, cu explicarea distanţării sociale se pot realiza aceste evenimente fără nicio problemă. Este o măsură care până la urmă trebuie să vină în sprijinul copiilor noștri”.

Pe de altă parte,  șeful Inspectoratului Școlar Buzău, Ionel Meiroșu, spune clar că astfel de evenimente, care să adune la un loc un număr mare de copii, nu pot avea loc. E ordin de la Ministerul Educației și de la Ministerul Sănătății să nu se organizeze astfel de evenimente, care ar putea  creste riscul transmiterii coronavirusului. Însă, dacă vin noi ordine, care să permită organizarea evenimentelor specifice finalului de an, acestea vor fi transmise de îndată școlilor și părinților, spune Meiroșu:

”În acest moment, precizările referitoare la organizarea festivităţilor şi alte întruniri de acest gen sunt cele prevăzute în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi cel al Sănătăţii. Cu alte cuvinte, nu pot fi organizate. Din acest motiv avem pauzele decalate, pentru a nu avea o aglomerare de elevi în curtea şcolii care să faciliteze transmiterea virusului. Dacă vom primi precizări suplimentare cu privire la festivităţile de absolvire pentru clasele terminale, în cel mai scurt timp şi cu tot dragul le vom trimite către şcoli şi către elevii noştri. Şi noi am fost elevi, şi noi am absolvit cândva şi clasa a 8-a şi liceul şi ştim ce înseamnă acest lucru. Am fost văduviţi şi de festivitatea deschiderii a anului şcolar, dar ceea ce am câştigat  în ultima perioadă de timp ca şi prudenţă şi care a condus la scăderea ratei de incidenţă, ar fi păcat să pierdem acum, într-un interval foarte scurt de timp, care, de fapt, ne-ar afecta şi desfăşurarea examenelor de final de ciclu, evaluare naţională şi bacalaureat”

Guvernul anunță că de la 1 iunie, o nouă serie de restricții impuse de pandemia de coronavirus ar putea fi ridicate. În aceste condiții, nu este exclus să fie permise și festivitățile de închidere a anului școlar.