Actualitate

Evaluarea națională la clasa a VI-a și înscrierile la bacalaureat, boicotate de greviști . Răspunsul Inspectoratului Școlar

FOTO ARHIVA

Greva din învățământ produce deja efecte îngrijorătoare pentru elevi și părinții acestora. Evaluarea națională la clasa a VI-a, reprogramată pe 30 și 31 mai, va fi boicotată de sindicaliști. Anunțul a fost făcut în această dimineață de liderii sindicali.

“Nu participăm la evaluare, nu se va desfăşura, profesorii nu vor intra la clasă, mâine ne vom deplasa la București”, a transmis liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, profesorul Ion Dobre.

Conducerea învățământului buzoian își pune speranțe în deblocarea situației la negocierile care sunt programate să aibă loc, în această după-amiază, la București. Altfel, va fi o decizie de ultim moment, pentru o nouă amânare:

”În cazul în care greva va continua, Ministerul Educației va reveni cu precizări, cu un ordin de ministru pentru un nou calendar” a declarat inspectorul școlar general Daniela Palcău.

Pe de altă parte, de astăzi ar fi trebuit să înceapă înscrierile pentru examenul de bacalaureat. Până săptămîna viitoare inclusiv, potrivit calendarului oficial, elevii de clasa a 12-a ar trebui să-și depună dosarele la secretariatele liceelor, pentru a putrea susține examenul maturității. Greva generală din educație dă, însă, peste cap calendarul bacalaureatului. Ca să se înscrie, elevii ar trebui să aibă mediile încheiate, ceea ce nu se întîmpălă, în cele mai multe cazuri. În plus, nu doar dascălii sunt în grevă, ci și personalul auxiliar, adică inclusiv secretarele din licee, care primesc dosarele.  

”E o perioadă mai lungă pentru înscrieri, faptul că nu încep astăzi nu pune în pericol bacalaureatul. Sunt unități unde secretarii nu lipsesc, deci elevii se pot înscrie. Ce știm la ora aceasta este că la Colegiul Național  M. Eminescu personalul nedidactic și didactic auxiliar lucrează. Deci, acolo, se pot face înscrieri și astăzi.” a transmis conducerea IȘJ Buzău.