Alertă Coronavirus Buzău

EXCLUSIV: CREDEM CĂ A TRECUT. Cam asta e situația de acum, din secția Boli Interne a Spitalului Județean!

Secția de Medicină Internă din Spitalul Județean Buzău, singura de acest gen din județ, a fost redeschisă joi, 4 iunie, după mai bine de o săptămână de la momentul la care autoritățile au decis să o închidă, fiind considerată focar de coronavirus. Secția este acum igienizată complet, dezinfecția s-a făcut riguros, s-a dat cu var, au fost schimbate saltelele, însă problema care persistă este aceea a lipsei de personal. Numeroase cadre medicale, asistente și infirmiere, sunt infectate cu coronavirus, altele sunt contacți direcți ai cazurilor confirmate, și sunt în izolare la domiciliu.                                

Conducerea Spitalului Județean împreună cu Direcția de Sănătate Publică au decis redeschiderea secției de Medicină Internă, începând de joi, urmând a se desfășura transferul pacienților care până acum au fost spitalizați în compartimentul de Diabet și Nutriție. Totul este dezinfectat în secția din care provin numeroase îmbolnăviri de COVID-19 și care a fost închisă până acum. Saltelele sunt noi, pereții văruiți, însă o problemă este aceea a personalului. După ce mai multe infirmiere și asistente au fost contaminate cu coronavirus, secția de Boli Interne, una cu o mare adresabilitate fiind singura din județ, se află în situația de a funcționa cu foarte puține cadre medicale. De aceea, s-a luat decizia ca personal din secția de Diabet și nutriție să fie delegat să ajute personalul de la Boli Interne.

” Începând de astăzi, Secția Medicală este funcțională. Pacienții care sunt internați au revenit în secție. Îngrijirea e făcută în colaborare cu colegii din Diabet și Nutriție, dat fiind faptul că o parte din personal este fie internat, fie în izolare”, a declarat pentru șansanews.ro,  purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Boli, Adriana Bunilă.

Secția de Medicină Internă din Spitalul Județean Buzău a fost închisă săptămâna trecută, pe 27 mai, după ce o infirmieră a fost depistată cu coronavirus iar o zi mai târziu, 13 pacienți și alte 3 cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19. Era cel de-al doilea val de îmbolnăviri în rândul bolnavilor, a asistentelor și infirmierelor din Spitalul Județean și a doua oară când specialiștii epidemiologi luau decizia suspendării activității pe secția de Medicină Internă din Spitalul Județean. INițial, s-a precizat că secția va fi redeschisă luni, pe 1 iunie.

În acest moment, din cele 21 de asistente care asigurau, în mod normal, activitatea în secția de Medicină Internă, mai sunt la serviciu 6 persoane (8 sunt în spital fiind  pozitive la SARS-CoV-2 și 7 asistente în izolare). În cazul infirmierelor, situația este și mai gravă, în prezent doar o singură persoană fiind în activitate dintr-un total de 12 câte are secția. (5 infirmiere sunt confirmate COVID-19, 1 concediu medical și 5 în izolare).

Vestea bună este că la capitolul medici, secția poate conta pe toți cei trei specialiști.