Actualitate

(EXCLUSIV) El este „Polițistul anului”. Ce i-a adus acest titlu

A absolvit Politehnica, însă, după scurt timp, a decis să lase diploma de inginer și să își urmeze cel mai mare vis: acela de a îmbrăca uniforma de polițist. A fost admis fără probleme în rândul oamenilor legii în anul 2017, iar în 2024 a fost desemnat “Polițistul anului”. Agentul de poliție Mihai Epuran, din cadrul Biroului Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase, are 32 de ani, este căsătorit și este tatăl a doi copii. După liceu a mers la Politehnică, dar în același timp nu a uitat cea mai imporetantă dorință a sa, să apere țara, să se asigure că legile sunt respectate.

“La bază sunt inginer, am absolvit Politehnica în 2015. Am lucrat în mai multe domenii, în 2017 am vrut să îmbrac uniforma de polițist, a fost o mare dorință de mic copil. Am fost încadrat din sursă externă.“

S-a acomodat fără probleme, drept dovadă numărul mare de dosare instrumentate, dar și distincția de “Polițistul anului 2024”. A obținut distincția după ce a instrumentat unul dintre cele mai importante dosare din ultimul an, dosarul Tomata, cel care s-a încheiat cu trimiterea în judecată a 4 legumicultori și a unui comerciant de substanțe neomologate în țara noastră.

„A fost un dosar destul de complex și greu la care am lucrat cu colegii mei, doar munca în echipă duce la o reușită așa mare. La un asemenea dosar trebuie lucrat în echipă, dosarul a fost coordonat de mine, de șefii și de colegii mei”, spune, modest, agentul de poliție Mihai Epuran.

A fost o muncă de echipă, extrem de complexă, dar în cadrul căreia Mihai Epuran a avut o contribuție substanțială.

“Este penultimul venit în formațiunea noastră, a învățat foarte repede, a reușit să adauge o latură nouă activității noastre, poate că în mass media s-a auzit despre activitățile legate de braconja sau arme, deși se lucra și în domeniul infracțiunilor de mediu, până la venirea lui nu am reușit sa concretizam o acțiune cu un ecou atât de pronuntat până la venirea lui. A instrumentat si finalizat mult mai multe dosare, printre care capturarea a 2 arme ilegale și a unei arme neletale, dar ș iaelemente de muniție. Are un număr total de 29 cauze penale solutionate în 2023, 5 finalizate cu referate de trimitere in judecata. În cadrul infracțiunilor de mediu, beneficiem de experiența sa de inginer. De exemplu, datorită pregătirii de specialitate am aflat că acele substante periculoase pot fi găsite doar în stare gazoasă în legume, analizele uzuale nu le-ar fi depistat, un inginer chimist ne-a ajutat să înțelegem aceste aspecte, lucru implementat și înțeles de inginerul nostru”, a declarat, la Focus Tv,  cms șef Dragoș Neagu, șeful Biroului Arme, Exploziv și Substanțe Periculoase.

Ce înseamnă meseria de polițist pentru “Polițistul anului”?

“Munca de polițist este foarte frumoasă, iar satisfacția principală este atunci când seara, după terminatrea programului, ajungi acasă și ai o multumire că poate restul populației este în siguranță și datorită muncii tale, mai ales că noi lucrăm la un birou care autorizează armele și munițiile, dar se ocupă și de substanțele periculoase”, spune ag. Mihai Epuran.