Câinii fără stăpân sunt din ce în ce mai mulți, iar primăriile par depășite în gestionarea acestei probleme. Mai mult decât atât, în unele localități, pintre care și municipiul Buzău sau comuna Merei, situația pare scăpată de sub control. Cel puțin așa arată primul recensământ al câinilor fără stăpân realizat de Consiliul Județean, cu ajutorul medicilor veterinari.

Prezentată în exlcusivitate la Focus TV, de Adrian Petre, vicepreședintele Consiliului Județean, harta județului are cel puțin 5 puncte roșii. Este vorba despre localitățile campioane la numărul câinilor fără stăpân, iar în fruntea topului se află municipiul Buzău, cu 1800 de câini comunitari. Pe locul doi se află comuna Merei cu 1200 de câini pe străzi.
De altfel, clasamentul întocmit de Consiliul Județean nu aduce mari surprize mai ales că, în cele două localități, cetățenii au sesizat de multe ori fie prezența unor câini periculoși fie chiar atacuri, un fapt confirmat și de vicepreședintele Adrian Petre, într-o intervenție, în direct la Focus TV.
”Am avut probleme la Podgoria, unde câinii au atacat o bătrână și un copil, probleme în municipiul Buzău, la Merei, în stațiunea Monteoru unde, de asemenea, sunt foarte mulți câini și atacă turiștii. Recunoaștem că există o problemă și în perioada următoare sperăm să rezolvăm această situație”, a spus Adrian Petre, vicepreședintele CJ.
În municipiul Buzău, câinii fără stăpân pot fi văzuți aproape peste tot, iar cetățenii se tem că pot fi atacați oricând. Mulți au lăsat sesizări și pe platforma online a Primăriei, iar unii au revenit cu sesizări, ani la rând, pentru aceleași zone, cum ar fi de exemplu, Parcul Tineretului din municipiu.
Și Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari confirmă faptul că există un număr mare de la cetățenii speriați că pot fi oricând atacați de câinii fără stăpân. În plus, susține medicul veterinar, câinii de pe străzi s-au înmulțit foarte mult din cauza abandonurilor.
”Eu cred că această hartă a fost constituită cu ajutorul medicilor veterinari în urma sesizărilor primate. Probabil că acolo unde este un număr mare de câini fără stăpân au fost și multe sesizări și de acolo numărul acesta de mare.
Trebuie să recunoaștem că această problemă majoră a câinilor fără stăpân provine, în mare parte, de la abandonul câinilor cu stăpân nemicrocipați, deși avem o lege prin care obligă proprietarul de câine Metiș să microcipeze animalul încă din 2015, dar acest lucru care nu s-a reușit nici până în ziua de astăzi”, a spus Florin Sangiu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari din Buzău.
Ce urmează după recensământ
Inventarierea câinilor fără stăpân a fost un prim pas în găsirea unor soluții pentru gestionarea lor, promit reprezentanții Consiliului Județean care spun că până acum legea nu le permitea să intervină în rezolvarea acestei probleme însă, legea a fost schimbată anul trecut, iar acum au o strategie clară. Astfel, săptămâna trecută, primarii din municipiul Buzău și municipiul Râmnicu Sărat, cele două localități unde există padocuri în care sunt adăpostiți câinii fără stăpân adunați de pe străzi, au fost chemați la Consiliul Județean, iar în urma discuțiile s-au concretizat două scenarii care ar putea fi implementate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din tot județul.
”Noi avem în plan două variante de lucru. Prima ar fi să mărim capacitatea celor două padocuri din municipiul Buzău, respectiv cel din municipiul Râmnicu Sărat, și, în această situație, primăriile din tot județul, printr-o societate, să vină să strângem câinii să-i ducem acolo sau, al doilea scenariu, să constituim o asociație de dezvoltare intercomunitară și prin societatea Domenii Serv să mai construim încă trei padocuri, adică unul pe Valea Slănicului, altul pe Valea Buzăului unul în zona Pogoanele.
În zilele următoare o să avem întâlnire și cu medicii veterinari apoi și cu ONG-urile iubitoare de animale și împreună să ne dăm mâna și să rezolvăm această problemă.
Din punctul meu de vedere trebuie să avem o inventariere clară, actualizată, apoi să găsim campanii de sterilizare și de microcipare a câinilor fără stăpân și apoi prin construirea acestor padocuri sau extindere celor două, de la Buzău și Râmnicu Sărat, să încercăm ca în viitorul apropiat să nu mai avem câini fără stăpân pe străzi”, a spus Adrian Petre.
Tot Adrian Petre a anunțat că banii pentru gestionarea câinilor fără stăpân, o problemă sesizată de mai mulți primari din județul, inclusiv cel din Smeeni care spune că pentru fiecare animal e nevoie de o mie de lei, ar urma să vină de la Consiliul Județean și al tuturor primăriile din județul, prin noua asociație de dezvoltare intercomunitară la care vor adera UAT-urile din județ. Tot prin noua ADI va fi stabilită și procedura de strângere a câinilor comunitari.
”Prin asociația de dezvoltare intercomunitară pe care o vom constitui și prin societatea noastră Domenii Serv vom face acest serviciu. Vom împărți județul în mai multe zone”, a spus Adrian Petre.
Rămâne de văzut care va fi scenariul ales și implementat mai ales că, spune Adrian Petre, strategia ar trebui implementată la nivel national pentru că există riscul ca Buzău să fie invadat în continuare de câinii comunitari din județele vecine.
Câinii s au înmulțit din cauza abandonului și a nesterilizarii câinilor din curțile cetățenilor care mai apoi duc cățeii sau cățeaua cu pui și o abandonează, este sport național abandonul, cauza principala oamenii care nu sterilizează, și autoritățile locale care trec pasive pe lângă această problemă grava de mulți ani nu de acum, cum de cei din UE nu mai au această problemă?
Munca in van, cata vreme localnicii nu-si vor steriliza cainii din curti. Marfa proaspata va fi tot timpul. De 35 de ani, daca Politia, ANSVSA si primariile isi indeplineau atributiile trasate de lege, nu mai era aceasta problema pre-medievala.
Am chemat ANSVSA-ul, m-au certat aproape, ca de ce-i deranjez pentru ca un cetatean are peste 10 caini nesterilizati si necipati in curte, care mai ies si pe domeniul public. Mi se pare normal, or avea si ei treburile lor mai importante, pe banii statului.
In fine, ei se fac ca muncesc, ONG-urile mai fac si alea un ban, presa mai scrie doua randuri – fara sa atraga atentia autoritatile asupra realitatilor din teren, si noi tot nerezolvati ramanem. Stat esuat, prin aceste rusini de institutii. CJ, Politia, primariile, ANSVSA si Asociatiile sunt niste inutili, din pacate.
Nu e nimic, ne vom face singuri ordine!
Dar de ce câinii cu stăpân care sunt lăsați noaptea pe strada de ce nu spune nimeni? Sunt câini de rasă periculoasă și umblă în haită, așa cum ies din curte! Soluția este sterilizarea, dar nu se vrea! Exista o mafie a câinilor fără stăpân, abonată la banii publici! De ce spuneți și Primăriile care au dat și 1 miliard pentru capturarea acestora . Interesul este sa existe câini, sa se înmulțeasca , pentru că e o sursa buna de profit! In 10 ani, daca se steriliza tot, acum , de unde mai mâncau unii!
Niște numere date la mișto de oameni plătiți din bani publici ce pur și simplu nu își fac treaba.
Numărul real cred ca e de 10 ori mai mare.
Dacă ar fi microcipati corespunzător și s-ar aplica amenzi conform legii nu ar fi nici o problemă.Toată lumea s-ar conforma.
În rest ,doar de bine ,salariul sa intre.
Ce glumă! 4 câini maidanezi la Mărăcineni! Doar dacă s-au numărat ăia din curtea primăriei! Mai aveți de-astea?