Actualitate Alertă Coronavirus Buzău Șansa de Nehoiu Șansa de Pogoanele

EXCLUSIV! HARTA RĂSPÂNDIRII SARS-COV-2 ÎN BUZĂU. Unde ești cel mai ferit de coronavirus, unde sunt cele mai mari riscuri să te infectezi

Zona Nehoiu este singura din județul Buzău unde nu a fost înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2. Deși au fost persoane care au intrat în atenția epidemiologilor și au fost testate, niciuna nu a ieșit pozitivă până acum, astfel că, după trei luni și jumătate de la izbucnirea crizei coronavirusului la Buzău, Nehoiu poate fi declarată zona cea mai sigură din acest punct de vedere.

Medicul epidemiolog de la DSP Buzău, Carmen Scântei, a explicat, în premieră la Focus Tv, în emisiunea Focus News, de ce la Nehoiu nu au apărut până acum îmbolnăviri cu coronavirus:

”Zona rural Nehoiu are două comune și 9 persoane testate cu niciuna pozitivă. Nu pot să spun că-i mai sigură decât alta, pot să spun că dintre persoanele care au intrat în monitorizare și au fost testate nu s-a putut identifica pozitiv. Atât. Nu cred că au reușit să se protejeze mult mai bine. Cred că distanța dintre locuințe este mult mai mare, amplasarea montană a acestor locuințe face  ca această comunitate să fie mult mai dispersată în teritoriu și riscul de transmitere este mai mic”.

La polul opus, cele mai multe diagnosticări vin din municipiul Buzău:

” În municipiul Buzău sunt 190 persoane pozitive, dispersate, singura zonă unde au fost condensate a fost cartierul Poștă unde am avut focarul pe care toată lumea îl cunoaște cu 42 de cazuri, în rest nu putem face o legătură, nu există link-uri epidemiologice. Am avut în municipiu două focare. Unul într-un centru de carantină (n.r. la ieșire din Buzău spre Mărăcineni) unde am avut șase cazuri, dar era un focar special pentru că se afla într-o unitate instituționalizată, iar focarul reprezentativ  a fost focarul din cartierul Poștă”.

Iată cum arată harta diagnosticărilor și pentru restul județului, prezentată de dr. Carmen Scântei în emisiunea Focus News:

  • În municipiul Râmnicu Sărat am avut 39 de persoane depistate pozitiv în urma celor 478 de testări, la fel o dispersie uniformă, fără riscuri de condensare.
  • Zona rural Buzău are 31 de comune. În ea au fost testate 4 54 de persoane și 64 s-au dovedit a fi pozitive. Numărul acesta nu reprezintă niciun fel de risc epidemiologic.
  • Zona rural Râmnicu Sărat are 17 comune, sunt 46 persoane depistate pozitiv și singura condensare am înregistrat-o la Râmnicelu, unde au fost 35 de cazuri.
  • Zona Smeeni are patru comune. Am depistat 10 pozitivi, dispersați, fără legătură între ei.
  • Zona Vintilă Vodă are 169 de persoane testate, dintre care 9 pozitive.
  • Zona rural Pătârlagele are șase comune , 25 de persoane testate și 3 pozitive.
  • Zona rural Pârscov are 34 testate cu patru pozitive
  • Zona Pogoanele 11 persoane testate, cu două pozitive.

”Zic că este foarte elocventă această prezentare pentru că ne spune tuturor că am reușit să intervenim la timp în așa fel încât în nicio parte a județului să nu obținem situații de risc înalt și de transmitere 100% comunitară”, a spus Carmen Scântei.

În total, în județul Buzău au fost testate 4.055 de persoane, dintre care au fost depistate pozitiv pentru COVID-19, 352 de persoane, dintre care 8 sunt persoane din alte județe, tratate în Buzău.