Actualitate Tineri pentru România

EXCLUSIV! LEGĂTURA DINTRE INGINERIA ALIMENTARĂ ȘI CURENTUL STEAMPUNK?! Nici Andrei Ghiță nu știe, doar că din mâinile lui ies obiecte de artă, unice în România (video+galerie foto)

Piesele auto vechi, aruncate la fier vechi, își regăsesc utilitatea odată ajunse în mâinile buzoianului Răzvan Andrei Ghiță. Tânărul de 32 de ani a renunțat la meseria de inginer în industria alimentară pentru care a studiat la Universitatea din Galați pentru a crea obiecte unice la care folosește tot ceea ce mecanicii aruncă. Așa au luat viață instrumentele muzicale confecționate din roți zimțate și pistoane de mașini. Chitările, vioarele și saxofoanele realizate în atelierul de la Râmnicu Sărat decorează deja restaurantele și casele românilor din toate zonele țării dar și străinătate. Iată care este povestea tânărului designer autodidact devenit singurul roman care realizează instrumente muzicale din piese auto reciclate.

Reporter: De unde această idee? Să faci obiecte de decor din piese reciclate?

Totul a început în urmă cu doi ani. Eu am recondiționat biciclete vechi. Mi le trimiteau din țară și eu le transformam. Și aveam acolo niște piese păstrate, niște angrenaje, lanțuri, și din ele am făcut un ceas. L-am vândut și apoi am mai făcut câte ceva. Apoi au început să mi se ceară și alte obiecte. Am început să mă duc la fier vechi și am văzut roțile zimțate și am zis că sunt potrivite pentru ceea ce gândeam eu. M-am și documentat și am aflat că de fapt, ceea ce eu făceam, era un curent foarte cunoscut în America. Și așa am aflat de steampunk. Și de aici a început aventura. Am un atelier în apropiere de Râmnicu Sărat care reprezintă singura mea sursa de venit.

Reporter:  Ce înseamnă curentul steampunk?

Vine de prin America și implică, după cum spune și cuvântul, tot felul de elemente în mișcare din epoca venețiană combinate cu epoca modernă.

(n.r. Steampunk este inspirat din era victoriană și s-a extins de la literatură la fashion, design interior și chiar și jocuri video. Cunoscătorii spun că acest curent e la limita dintre real și fantastic și urmărește să altereze istoria prin elemente retro-futuriste. Obiectele în acest stil au un design îndrăzneț, cu piesele la vedere, un aspect brut)

Reporter: Ce obiecte realizezi din piese reciclate?

În primul rând, realizez mobilier în stil industrial. Rafturi, mese, scaune și tot ce ține de corpuri de mobilier pentru casă. Stilul industrial a intrat mai nou la noi pe piață și este vorba despre linii drepte combinate cu plasă, cu chestii abrupte. Este un stil interesant, minimalist, care taie tot într-un decor, aducând în același timp  brutul într-un design cald.  Pe lângă mobilier, realizez și sculpturi din fier. Asta este o parte foarte frumoasă. Curentul se numește steampunk. Eu sunt la limita dintre sculpturi steamptunk și sculptură din piese recilate. Sunt tot felul de obiecte super funny pentru restaurante, case și tot ce ține de HoReCa.

Reporter: Din categoria steampunk, ce obiecte predomină?

Cele mai multe obiecte le pot încadra la instrumente muzicale: chitară, vioară, saxofon, trompetă și la cerere toată gama de obiecte. Mai fac și motociclete, mașini. Am făcut și un pom al bogăției.

Reporter:  Ce materiale folosești în realizarea obiectelor tale?

Roți zimțare, arbori cotiți, pistoane de mașini, fier brut. Tot ce găsesc. Practic o mașină care nu știa că va fi reciclată ajunge obiect decorativ sau mobilier industrial.Totul este ca un lego.

Reporter: Cât timp lucrezi la o piesă de mobilier sau la instrument?

Nici un obiect nu seamănă cu celălalt. Fiind toate lucrate manual, fiecare e unicat. Totul ține de imaginație. Eu de mic mă jucau cu piese lego și am putea spune că ceea ce fac acum seamnă foarte mult cu ce făceam în copilărie. Piesele lego ajută foarte mult. Îmi amintesc că îmi dădea mama piesele lego și buchiseam la ele o zi întreagă. Așa și acum. Totul ține de imaginație și îndemânare. Dacă la început lucrat o săptămână la o chitară, acum e gata în trei zile.

Repoter: Din ce zone vin clienții tăi?

Am vândut în toată țara. Am trimis colete și în Germania, Franța, Spania. La românii de acolo. Au văzut anunțul pe internet și mi-au dat comandă. Pe perioada pandemiei mi-am făcut și un site pentru că vânzările s-au mutat pe internet.

Reporter: Ce prețuri au lucrările tale?

Instrumentele muzicale, cele mai vândute, au prețurile stabilite. De exemplu, o chitară costă 500 de lei, o vioară în jur de 600, o trompetă tot în jur de 500. Dar în funcție de ceea ce dorește clientul stabilesc și prețurile, în funcție de materialele care intră.

Reporter: Cu ce te ocupai înainte? Ce meserie ai, de fapt?

Am absolvit Facultatea de Chimie Alimentară în cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați și sunt, de meserie, inginer în industria alimentară. Am profesat foarte puțin timp pentru că apoi am început cu bicicletele, iar în urmă cu doi ani mi-am făcut acest atelier. Pot spune că din perioada de facultate folosesc acum foarte mult programul de proiectare pentru că îmi realizez singur și schițele obiectelor pe care urmează să le creez.