Actualitate Agricultura acum

FERMIERII ȘI PANDEMIA DE CORONAVIRUS. Cum s-au depus, în acest an, la APIA, cererile pentru subvenții

S-a încheiat campania de depunere fără penalități a cererilor unice de plată. O campanie care s-a desfășurat în condiții speciale, total diferite față de anii trecuți, din cauza pandemiei de coronavirus. Fermierii au fost nevoiți să treacă un adevărat test, cel al cunoștințelor dobândite în domeniul operării pe calculator, toate documentele fiind depuse, anul acesta, online.

În județul Buzău, 18 451 de fermieri au depus dosarele pentru obținerea subvențiilor. Comparativ cu Campania 2019, numărul de fermieri care au solicitat sprijin financiar pentru pământul pe care îl muncesc a scăzut cu câteva sute. În schimb, a crescut suprafața lucrată cu peste 840 ha. Ceea ce demonstrează, spun specialiștii, că fermierii sunt tot mai conștienți de importanța asocierii și comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și competitivitatea pe piață.

“Am încheiat Campania de depunere a cererilor unice de plată 2020 cu o creștere a suprafeței față de Campania 2019 de 840, 7 ha, cu un număr de 18 451 de fermieri. Am înregistrat cereri pentru o suprafață de 270 155,41 ha. Chiar dacă numărul de fermieri, ca în fiecare an, a scăzut și anul acesta față de 2019 cu 444 de persoane. Dar se menține suprafața utilizată de către fermieri în anii anteriori, chiar am înregistrat și o creștere a suprafeței”, a precizat pentru șansanews.ro directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

La Buzău, în ultimul an, a crescut numărul exploatațiilor medii, adică ferme cu 20 – 50 ha utilizate, dar și numărul de fermieri care utilizează peste 50 de ha de teren agricol. Anul acesta sunt 689 de fermieri din aceste categorii, cu 22 mai mulți decât anul trecut.

“ Se constată o creștere a dimensiunilor exploatațiilor mai ales pe sectorul de ferme medii, de la 10-20 până la 60-100 ha. Adică fermierii mici, în cea mai mare parte, au arendat sau au vândut terenurile unor fermieri care și-au crescut dimensiunea exploatațiilor astfel încât suprafața aferentă cererilor depuse la noi devine criteriul de evaluare a posibilelor sume care vor ajunge în județul nostru. ”, a adăugat Claudia Stelea.   

Campania de anul acesta a fost o provocare atât pentru angajații APIA, cei care au primit dosarele fermierilor, cât și pentru proprietarii terenurilor. Pe de o parte, aproape o lună activitatea APIA a fost suspendată. Pe de altă parte, dacă în alți ani fermierii erau programați în diverse zile, la anumite ore, să se prezinte cu dosarele complete în fața funcționarilor, anul acesta depunerea documentelor s-a făcut exclusiv online. O situație nouă pentru toată lumea, dar care în final a fost depășită cu brio, fermierii fiind ajutați atât de familie cât și de angajații primăriilor pentru a transmite actele.

“ Noi am avut o periodă de suspendare a activității cu publicul din 12 martie până în 6 aprilie, inclusiv activitatea de primire a cererilor, motiv pentru care termenul a fost prelungit până la 15 iunie. A fost o campanie atipică datorită depunerii documentelor exclusiv în sistem online. Dar, pe lângă fermierii care fie personal, când discutăm despre ferme mari sau persoane juridice, fie cu ajutorul membrilor familiei, au reușit să transmită toate documentele pe adresele de mail ale centrelor locale și Centrului Județean APIA, s-au implicat foarte mult primăriile, atât în eliberarea adeverințelor din registrul agricol cât și în transmiterea către noi.”, a declarat directorul APIA Buzău, Claudia Stelea.

Campania de primire a cererilor unice de plată continuă începând de astăzi timp de 25 de zile, dar cu aplicarea de penalități de 1% pentru fiecare zi de întârziere.