Actualitate

EXCLUSIV. Primarul Toma a mers la DNA în dosarul suspendării plăților europene

Sursa foto cotidianul.ro

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, a mers la DNA Ploiești pentru a le explica procurorilor în ce situație se află Buzăul după suspendarea plăților europene pentru lucrările realizate pe cele mai importante 3 artere din oraș dar și cât de important este ca anchetatorii să vină mai repede cu un răspuns, pentru ca blocajul să fie depășit. Vizita a avut loc la începutul lunii iunie, într-o perioadă în care informațiile despre motivul suspendării plăților și despre modul în care pot fi continuate lucrările erau foarte puține. Tot ce se știa era că procurorii anticorupție au întocmit un dosar in rem încă din februarie. Iar în urmă cu o lună AMPOR a dat vestea șoc, conform căreia au fost suspendate plățile europene, fără a acorda mai multe detalii. În acest context, edilul șef a decis să meargă la DNA Ploiești.

Prezent în platoul Focus Tv, primarul Toma a anunțat că la începutul lunii a stat față în față cu procurorii anticorupție. A fost vorba despre o inițiativă personală, din dorința de a explica procurorilor cât de important este pentru Buzău ca ancheta să se finalizeze cât mai repede.

“N-am mai avut răbdare, luni m-am prezentat singur la DNA. M-au întrebat de ce sunt acolo, am spus că plec două săptămâni în străinătate, să nu ziceți că am fugit. M-au întrebat: “Ce așteptări aveți?” Așteptarea mea este ca până la sfârșitul lunii iunie să dați un răspuns pentru că nu este în regulă ce se întâmplă, nu poate suferi un oraș din cauza unei ordonanțe 40/2015, care prevede că în situația în care există o plângere penală se pot întrerupe plățile. Am spus că dacă eu am făcut ceva, să fiu anchetat, dar nu se poate ca o întreagă comunitate să fie într-un asemenea pericol, pentru că al acel moment, când am mers la DNA, nu se știa dacă lucrările pot continua sau nu.”

Primarul Constantin Toma a relatat, la Focus Tv, cum a decurs întâlnirea cu procurorul șef al DNA Ploiești și cu procurorul care se ocupă de ancheta de la Buzău.

“Vineri am dat telefon, am rugat să mă primească, domnul prim-procuror avea audiențe joia, dar eu nu puteam aștepta, m-am urcat în mașină și m-am dus.  Nu mi-a spus nimic despre dosar, am dat eu date. Le-am explicat care e situația aici, le-am spus că plec în străinătate și am rugămintea de a încerca cu celeritate să soluționeze acest caz pentru că efectiv este blocat un oraș. Orașul e un șantier, îl putem bloca ani de zile.”

Edilul șef susține că procurorii anticorupție nu i-au oferit absolut nicio informație despre dosar. Spune, însă, că a stat o oră în biroul procurorului șef al DNA Ploiești.

“Nu mi-au spus nimic, nu am nicio calitate acolo, cercetarea e in rem, se cercetează cazul. Aproape o oră am stat la DNA, am vorbit aproape singur, m-au ascultat, zâmbeau din când în când, își notau. Au fost foarte deschiși, mi-a plăcut atitudinea. Am toată convingerea că vor clasa cauza”, a declarat edilul șef al Buzăului, la Focus Tv.