Actualitate

(VIDEO) Minor agresat și dus în Centrul de Primire în Regim de Urgență! Acuzațiile vin de la mama băiatului. A fost sesizat Parchetul

Cazul unui minor de 12 ani despre care mama sa spune că ar fi fost bătut de polițiști a pus pe jar mai multe instituții din Buzău. Sunt verificări ample în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean și la Direcția Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Buzău, iar astăzi a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău.

Întregul scandal ar fi pornit de la o sesizare pe care polițiștii de la postul de Poliție Rurală Merei ar fi primit-o pe 6 iunie. Atunci, oamenii legii ar fi fost apelați de bunicul minorului, care le-ar fi reclamat polițiștilor comportamentul băiatului și al fratelui acestuia față de bătrânul în vârstă de 74 de ani. Cei doi copii au fost luați atunci și duși la Centrul de Primire în Regim de Urgență din municipiul Buzău.

”în noaptea de 6 spre 7 iunie, în jurul orei 23:30, polițiștii secției de Poliție Rurală Merei au fost sesizați de către un bărbat în vârstă de 74 de ani din Stâlpu cu privire la faptul că nepoții săi, doi minori în vârstă de doisprezece, respectiv cincisprezece ani, care locuiau împreună cu acesta, manifestau un comportament violent față de el. Polițiștii s-au deplasat de îndată la fața locului și au depistat minorii. A fost luată măsura internării într-un centru de plasament, aspect adus la cunoștință și mamei copiilor, care domiciliază în municipiul Buzău. În momentul depistării și internării, minorii nu prezentau urme de violență, fiind internați conform procedurilor, cu verificarea și în prezența reprezentanților DGASPC. În timpul efectuării intervenției, polițiștii nu au folosit forța, nefiind necesară imobilizarea minorilor”, a declarat subcomisar Ane Mari Vrapciu, purtător de cuvânt al IPJ Buzău.

De atunci, băiatul în vârstă de 12 ani și fratele lui se află în grija Direcției Generală de Asistența Socială și Protecția Copilului Buzău. Totodată, reprezentanții DGASPC susțin că băiatul de 12 ani a mai ajuns de două ori în grija lor, după ce ar fi fugit de acasă. De fiecare dată, părinții îl luau acasă.

”Situația minorului de 12 ani este în atenția DGASPC Buzău ca urmare a unei sesizări a IPJ Buzău din martie 2022, copilul fiind fugit de la domiciliul părinților și găzduit în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență. Conform Sentinței Civile dispusă în această cauză, și la solicitarea mamei, minorul a fost reintegrat în familia naturală.  Ulterior reintegrării, la data de 1 iunie, mama a anunțat din nou poliția privind dispariția minorului, acesta fiind preluat în cadrul Centrului de Urgență de unde părinții, în ziua următoare au solicitat revenirea minorului în cadrul familiei.

Pe data de 6 iunie, minorul a revenit în cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgență, împreună cu fratele său mai mare, fiind aduși de reprezentanții poliției, ca urmare a părăsirii domiciliului.

În prezent copilul beneficiază de plasament în regim de urgență, fiind în curs procedurile specifice de evaluare a situației copilului și familiei. Concluziile acestei evaluări urmează să fie înaintate instanței de judecată”, a declarat Roxana Kovaci, purtător de cuvânt DGASPC Buzău.

Când și-a vizitat copiii, mama susține că minorul de 12 ani i-ar spus că a fost bătut de polițiștii care l-au adus în centru. În plus, femeia susține că a și văzut vânătăi pe corpul copilului.

”Ieri l-am văzut pe copil și era vânăt în anumite zone ale corpului și pe mânuță are vânătăi”, a spus Gabriela Crețu, mama băiatului.

Femeia spune că va depune sesizare și la Poliția Merei și la Parchet.  

 ”În data de 14 iunie, mama a sesizat reprezentaților Centrului o posibilă situație de abuz asupra copilului, petrecută înainte de aducerea acestuia în cadrul serviciului social”, a spus Roxana Kovaci.

De altfel, astăzi, pe 15 iunie, mama a fost chemată la Centrul de Primire în Regim de Urgență unde se află cei doi frați.

”În dimineața zilei de 15 iunie, la nivelul DGASPC a fost constituită o echipă de verificare a aspectelor semnalate, au fost purtate discuții cu mama și a fost sesizată Poliția. La prezentarea în cadrul serviciului social de urgență copilul a fost evaluat din punct de vedere medical și în toată perioada rezidenței a fost supravegheat, starea sa de sănătate fiind consemnată în documentele de specialitate. În prezent reprezentați ai poliției desfășoară verificările specifice în astfel de situații”, spun reprezentanții DGASPC Buzău.

”Astăzi, 15 iunie, mama minorilor ar fi afirmat reprezentanților DGASPC că, în urmă cu aproximativ o săptămână, în ziua internării, minorul de 12 ani ar fi fost agresat de polițiști și prezintă echimoze. Având în vedere aspectele semnalate, conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Buzău a demarat verificări specifice pentru clarificarea situației, fiind informată, totodată, unitatea de Parchet competentă”, susțin, la rândul lor, reprezentanții IPJ Buzău.

Mama băiatului de 12 ani susține că vrea să-și aducă copilul acasă. Cât despre fratele minorului, aflat și el în Centru, băiatul în vârstă de 14 ani locuiește cu bunicul său, fiind dat în grija acestuia. Gabriela Crețu mai are acasă încă doi copii minori.