Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

EXCLUSIV! PRIMELE EFECTE ALE DECIZIEI CCR LA BUZĂU. Un bolnav infectat SARS-CoV-2, internat la Râmnic, se cere acasă. Nici medicii și nici DSP nu știu ce să facă

Decizia Curții Constituționale a României, care susține că internarea obligatorie a bolnavilor COVID-19 prin ordin de ministru este o ”veritabilă privare de libertate”, începe să-și producă efectele, la Buzău. Un pacient internat în spitalul din Rm.Sărat a cerut vineri externarea, invocând exact decizia CCR.

Bolnavul diagnosticat în urmă cu 8 zile cu COVID-19 a trimis, pe mail, o adresă scrisă către conducerea unității medicale prin care a cerut să plece acasă.

Solicitarea pacientului a ajuns înaintea unor proceduri clare privind monitorizarea acestui bolnav, odată externat. Astfel că, deocamdată, medicii de la spitalul suport au cerut lămuriri la Direcția de Sănătate Publică, fără să externeze bolnavul.

Felicia Vasile, director medical Spitalul Suport Râmnicu Sărat

Bărbatul are o stare de sănătate bună, fiind asimptomatic, iar vineri, fiind în a opta zi de internare, a fost testat, din nou, pentru COVID-19. Până la venirea rezultatului și cel puțin până se vor finaliza cele 10 zile de internare, bărbatul internat pe secția Cardiologie va rămâne în spital.

Vineri dimineață, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că ministerul de resort și Guvernul pregătesc un proiect de lege pentru a se conforma recomandărilor CCR, definind mai clar noţiunile de boală transmisibilă si de carantină:

”Referitor la deciziile CCR şi motivarea apărută joi, în care se specifică faptul că necesită nişte clarificări şi o mai mare previzibilitate, ţin să menţionez că lucrăm în acest moment la un proiect de lege şi avem acea rugăminte ca toţi factorii implicaţi, Parlament, opinie publică să se implice activ pentru a gestiona o situaţie pe care, în acest moment, o controlăm. Tot ce ţine de carantină, tot ce ţine de izolare la domiciliu, rămân în continuare ca şi recomandări, atât pentru populaţia civilă, cât şi pentru partea şi corpul medical. Avem un corp medical care deţine în acest moment controlul, deţine în acest moment evaluarea unor pacienţi infectaţi cu COVID-19, dar interpretarea particulară sau personală a fiecăruia dintre noi a acestor decizii, poate duce la efecte nedorite. Recomand corpului medical ca fiecare pacient să beneficieze de tot ce înseamnă explicaţie vis a vis de carantină, de boală transmisibilă, de ceea ce înseamnă izolare la domiciliu”.

Revenind la situația din Spitalul Municipal din Rm.Sărat, trebuie menționat că joi au mai fost externați 4 pacienți pozitivi, asimptomatici, care aveau 10 zile de spitalizare.

Vineri, sunt internați la Râmnicu Sărat 145  pacienți, dintre care 17 bolnavi sunt asimptomatici, 70 au forme ușoare, 54 forme medii  și 3 forme severe.

Cinci bolnavi sunt internați la Terapie Intensivă.