Actualitate Tineri pentru România

EXCLUSIV! ROMÂNUL PREMIAT LA CEL MAI MARE CONCURS INTERNAȚIONAL DE CERCETARE ESTE DIN BUZĂU. Cine este și cum a atins această performanță (foto+ video)

Este elev al unei clase de olimpici din cadrul Liceului Internațional de Informatică București și, alături de colegul său de echipă, a adus României o medalie de la cel mai mare concurs internațional de cercetare preuniversitar. Este vorba despre Eric Druțu, buzoianul care, după ce a terminat V-VIII la o clasă de la Colegiul Mihai Eminescu, a decis să lase Buzăul pentru a studia în Capitală.

”Sunt elev la un liceu privat din București, unde în fiecare an se fac două clase pentru olimpici. Acolo se studiază la nivel înalt materiile pe care vrei să le aprofundezi. În clasa a VIII-a, am ajuns la etapa națională la Olimpiada de Științe pentru Junior și asta m-a ajutat să fiu admis la București. Am ales să plec,  în primul rând, pentru că acolo ai mai multe oportunități. Foarte multe activități de voluntariat, cluburi, proiecte din care poți să faci parte”, a spus Eric Druțu.

Eric și colegul său

La București, Eric a ales să studieze intensiv fizica și pe lângă ceea ce face la liceu, tănărul s-a implicat în tot felul de proiecte de cercetare. Așa a ajuns și la Centrul „Alexandru Proca” pentru Inițiere în Cercetarea Științifică a Tinerilor din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București. 

Aici au început pregătirile pentru cel mai mare concurs internațional de cercetare. Eric și-a format o echipă împreună cu colegul său, Mihai Mitrea, elev tot la Liceul Internațional de Informatică București, și au trecut la muncă.

”Am început un proiect de cercetare la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Inginerie Electrică ICPE-CA București, un centru unde se lucrează astfel de proiecte și produce în fiecare an rezultate pe plan international la ISEF. Am ajuns la etapa națională, de la Suceava, apoi am intrat într-un baraj și abia apoi, am ajuns la acest concurs internațional” a povestit Eric.

Cei doi și-au ales ca temă de cercetare picioarele insectelor. Mai exact, au studiat cum se mișcă picioarele micilor vietăți, iar după ce au aflat proprietățile motrice au încercat să creeze mecanisme ce pot fi folosite la roboței, jucării.

”Am studiat picioarele de insecte, ce dimensiuni au, cum se mișcă și apoi , inspirați după piciorul de insectă, am încercat să redăm proprietățile în anumite mecanisme, mașinării, jucării, roboței. Noi am clasificat 5 tipuri de picioare, am văzut viteza, forța cu care apasă când pășesc, anatomia piciorului. Și, de exemplu, am  atașat foarte multe piciorușe pe o tijă oscilantă și am recreat mișcarea unui miriapod”, a explicat Eric.

Proiectul lor a adus României singura medalie obținută în concurs, deși acolo au mai ajuns alte patru echipe din țara noastră. Este vorba despre mențiunea de onoare (a treia distincție a competiției) la Târgul Internațional de Știință și Inginerie Regeneron (fost INTEL ISEF), la secțiunea „Inginerie”. Rezultatul este cu atât mai spectaculos cu cât în competiție au fost înscrise 166 de echipe din toată lumea (un total de 1800 de concurenți) și doar nouă au fost premiate. Evaluarea a fost făcută de o comisie internațională alcătuită din profesori ai unor universități de prestigiu.

Eric Druțu este mândru de realizarea sa și spune că pe viitor va continua să participe și la alte competiții, însă urmează clasa a XII-a, o etapă destul de grea, după care urmează alegerea facultății.

”Nu sunt foarte hotărât. O să aplic la mai multe facultăți din străinătate. Am în plan ca țară Olanda, iar ca domenii Medicina sau Business”, a spus Eric Druțu.

Pe lângă acest premiu, cei doi elevi au primit statutul de membri asociați ai Societății Sigma Xi, cu primul an de cotizație plătit.