Actualitate Alertă Coronavirus Buzău SĂNĂTATE

EXCLUSIV! SINDICALIȘTII DIN SĂNĂTATE AMENINȚĂ CU GREVA ÎN SPITALE. ”Vor fi cadre medicale care nu vor mai trata pacienți COVID-19”

”Nu este corect. Se creeză o discriminare între colegi. Cu siguranță vor fi persoane care nu vor mai dori să trateze pacienți COVID-19”.

Angajații din spitale sunt nemulțumiți că vor primi stimulente pentru îngrijirea și tratarea pacienților infectați cu coronavirus doar pe perioada stării de urgență, adică doar până pe 14 mai. La Buzău, nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât numărul cazurilor de infecție cu coronavirus a crescut constant aproape pe toată durata lunii mai. În spitale, deja, au apărut numeroase discuții, spune Mihai Ștefan, liderul sindicatului SANITAS Buzău.

” Nu este corect ca cei care au lucrat până pe 15 să primească banii, iar cei care au lucrat după această dată să nu primească. Mi se pare absurd, chiar dacă a fost stare de alertă, oamenii au muncit la fel. Situația este frustrantă. Și același lucru este și în cazul spitalului Covid din Rm-Sărat, nu doar în Spitalul Județean Buzău. Oamenii sunt nemulțumiți și deja au început să apară discuții între colegi. E un moment neprielnic, totuși, pentru cei care au lucrat. Și vom lucra în continuare cu pacienți COVID-19. Când toate județele au intrat în liniște pentru că numărul îmbolnăvirilor a scăzut, Buzăul a început să crească”.

Sindicaliștii de la SANITAS urmează să se întâlnească joi, iar un punct de discuție va fi acordarea acestor stimulente. Liderul sindicatului de la Buzău, care va participa, la întâlnirea online, organizată în sistem de videoconferință, va cere ca acești bani să fie acordați și pe perioada stării de alertă. În caz contrar, sindicaliștii sunt deciși să ajungă și la grevă, asemenea colegilor de la Ambulanță.

”Chiar astăzi avem ședință de consiliu la București și vreau să vedem ce spun și colegii din țară. Sindicatul va cere să fie acordate aceste stimulente și în starea de alertă. Pentru că la Buzău nu s-au schimbat  în bine lucrurile în starea de alertă. Acum, expunerea este și mai mare. Nu vedeți că nu dispare virusul chiar dacă s-a spus că la temperaturi crescute va fi o acalmie. Sunt convins că vor fi colegi care nu vor mai dori să trateze pacienți COVID-19. Nu vor să mai stea îmbrăcați șase ore în acele combinezoane foarte greu de suportat, pe nimic. Nu avem voie la aer condiționat, la nimic. Nu știu cui îi va mai conveni. Totuși, suntem obligați să ne facem treaba, în continuare. Nu se poate ajunge la o discriminare între colegi”

Între timp au fost finalizate și listele cu persoanele care vor primi aceste stimulente pentru perioada 1-14 mai. Astfel că, prin intermediul Casei Județene de Asigurări de Sănătate, sunt programate plăți pentru un număr total de 363 de angajați din Spitalul Județean Buzău  și spitalul suport COVID-19 din Rm-Sărat.

”În Spitalul Județean Buzău se vor acorda prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate 112 stimulente, dintre aceștia doar 15 sunt medici, restul fiind infiermiere, îngrijitoare, asistente, personal de la laboratorul de radiologie, etc. În ceea ce privește spitalul COVID-19 avem 206 cereri, adică pentru tot personalul care a fost în ture, în perioada 1-14 mai și care a intrat în contact cu pacienții COVID-19. De asemenea, mai avem un rest de plată din luna aprilie pentru 8 angajați ai secției de Boli Infecțioase din Buzău” .

Acestor persoane li se adaugă și angajații din Unitatea de Primiri Urgențe și rezidenții pentru care plățile se fac prin Direcțiile de Sănătate Publică. Astfel că pentru luna mai sunt trecute la plată 37 de angajați de la UPU Buzău și 8 rezidenți, tot din Spitalul Județean Buzău.

Tot în mai vor primi stimulente și circa 70 de angajați de la Serviciul de Ambulanță Buzău, numărul fiind însă neagreat de personalul medical care miercuri a protestat timp de două ore cerând acordarea ajutoarelor pentru un număr mai mare de angajați.

În luna aprilie, la Buzău au fost acordate stimulente pentru 75 de angajați din Spitalul Municipal Rm-Sărat, 60 din Spitalul Județean Buzău și 7 de la Serviciul Județean de Ambulanță.