Divertisment

Expoziție unică în Buzău, locul natal al Mihaelei Runceanu. Obiecte personale ale artistei, într-un eveniment cultural la Muzeul Județean

În câteva zile, buzoienii și nu numai se vor putea bucura de o expoziție specială. “Remember Mihaela Runceanu” este un eveniment cultural care îşi propune să o aducă în prim-plan pe una dintre cele mai iubite artiste. Elevii, adolescenţii și publicul de toate vârstele vor putea cunoaște personalitatea şi cariera muzicală a interpretei buzoience.

Pentru a fi posibilă organizarea expoziţiei, conducerea Muzeului Judeţean Buzău a cerut ajutorul tatălui Mihaelei Runceanu, care a pus la dispoziţia instituţiei nenumărate obiecte care aduc aminte de îndrăgita artistă.

“Proiectul expoziţional nu ar fi fost posibil fără sprijinul domnului Nicolae Runceanu, tatăl artistei, care ne-a pus la dispoziţie toate obiectele prezente în sală, precum şi o importantă bază documentară reprezentând perioada copilăriei şi adolescenţa fiicei domniei sale. Un rol deosebit în ceea ce priveşte partea documentară l-a avut colaborarea dintre Muzeul Judeţean Buzău şi domnul Mircea Nicolau, care a pus la dispoziţie informaţii complete despre biografia artistică şi activitatea Mihaelei Runceanu”, informează Muzeul Judeţean Buzău.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 14 iunie – 24 septembrie 2023, între orele 10.00 – 18.00, de marţi până duminică, iar intrarea este liberă în ziua vernisajului.

Mihaela Runceanu s-a născut la 4 mai 1955, la Buzău. A urmat cursurile Liceului de muzică şi arte plastice din oraşul natal, apoi Conservatorul de muzică “Ciprian Porumbescu” şi, în paralel, cursurile Şcolii Populare de Artă din Bucureşti, clasa de canto. A debutat la radio în 1975, cu o piesă în primă audiţie a compozitorului George Grigoriu. În acelaşi an, a trecut prima etapă a concursului de televiziune “Steaua fără nume”. Pe parcursul anilor ’80 a lansat numeroase şlagăre: “Luna”, “Ce frumos am visat”, “Voi, oameni”, “Să crezi în dragostea mea”, “Nu ştiu cum m-am îndrăgostit”, “De-ar fi să vii”, “Să fim copii”, “Viaţa începe cu tine”, “Nu, nu mai vreau să ştiu”, “Zborul vântului”, “Tu nu vei ştii niciodată”, “Marea”, “Cineva te iubeşte”, “Haide spune!”, “Adevărul florilor”, “Să învingă dragostea”, “Iartă”, “De câte ori îţi spun la revedere”, “A doua zi”, “Pentru voi, muguri noi”, “Toţi tinerii pot fi prieteni”, “Acasă”, “Cât as fi vrut să te chem”, “Lumina din cuvânt”, “Clipe ce dor”, “Eu nu te-am uitat”, “Fericirea are chipul tău”, “Dacă totuşi vei pleca”, “Cântă iubirea”. Mihaela Runceanu a fost asasinată în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie 1989, în garsoniera sa din Bucureşti. A fost înmormântată în cimitirul ”Dumbrava” din Buzău. În 1990, a fost înfiinţat fan-clubul ”Mihaela Runceanu” (primul fan-club din România), care a organizat în acelaşi an un spectacol de muzică uşoară în memoria îndrăgitei interprete. La Buzău a fost organizat, începând din anul 2012, Festivalul naţional de muzică uşoară pentru copii şi tineret ”Mihaela Runceanu – Pentru voi, muguri noi”.