Divertisment

Răsfăț de sezon. Cum să faci cea mai bună socată

Suntem în perioada în care ne putem bucura alături de cei dragi de un moment de relaxare și răsfăț, la un pahar de socată. Este cel mai bun moment pentru pregătirea socatei. Din luna mai și până în iunie este perioada de înflorire a socului. Băutura aceasta naturală se face cel mai bine din flori proaspete și aromate. Socul este cea mai veche plantă cultivată de omenire, ea fiind prezentă de peste patru milenii în societate. Este un arbust de dimensiuni medii cu o tulpina răsfirată, în medie de până la cinci metri și înflorește începând cu luna mai și până în iunie-iulie.

Pentru o socată tradițională ca pe vremea bunicii, avem nevoie de: 12-14 flori de soc mari cât palma, parfumate 4 lămâi, 10 litri de apă, 1 kg de zahăr, 10 boabe de orez (pentru fermentație) sau 5 grame de drojdie proaspătă.

Florile de soc se pun într-un borcan curat de 10 litri, fără urme de grăsime. Adăugăm apa şi lămâile tăiate felii și stoarse bine de suc în apă. Pentru a nu da un gust foarte amar, puteți pune doar pulpa de lămăie și fâșii din coaja galbenă. Partea albă a cojii este cea care dă gustul amar. Borcanul se acoperă şi se lasă o zi. A doua zi punem zahărul și boabele de orez sau drojdia, amestecăm bine, acoperim borcanul și lăsăm la fermentat încă 3-4 zile. Nu închideți complet borcanul pentru a lăsa socata să „respire”. Compoziția trebuie amestecată de cel puțin două ori pe zi. Când apa devine gălbuie și mirosul este plăcut trebuie să strecurăm sucul printr-o sită deasă sau printr-o pânză de tifon. Socata este gata, se pune în sticle cu dop/capac, eremtic și se depozitează la loc întunecos și rece.

În afara de bucuria de a împărți cu cei dragi un pahar de socată, această băutură are și beneficii extraordinare pentru organism.
Socata, în ciuda faptului că nu conține alcool, are efecte euforizante semnificative, fapt ce o face un remediu excelent pentru relaxarea organismului și pentru depășirea blocajelor psihice. Terapia cu socată este indicată persoanelor emotive ori interiorizate. Socata este un puternic antiseptic, antibacterian și antiviral, așadar poate fi folosită cu succes în atenuarea simptomelor de răceală, bronșită, viroză respiratorie, afecțiuni pulmonare și urinare. Pentru rezultate optime, este recomandat un pahar de socată pe zi, timp de minimum 14 zile. De asemenea, socata are efect depurativ, care ajută la eliminarea apei din țesuturi, prin urmare este de ajutor în curele de slăbire și în eliminarea aspectului de celulită.


Etichete
Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian