Actualitate

Factură uriașă pentru încălzirea serelor Stațiunii Legumicolă! Scumpirea gazelor a majorat și prețul răsadurilor din această primăvară

Este primăvara scumpirilor, iar cele mai recente majorări anunțate vin de la Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău, pepinieră de unde pleacă sute de mii de răsaduri în toată țara. Practic, este vorba despre urmările creșterii tarifelor la gazele naturale care se vor resimți și în prețurile cu care vor fi vândute răsadurile produse ce cercetătorii buzoieni. Conducerea SCDL a făcut publică deja lista cu răsaduri și prețurile sunt cu câteva procente mai mari față de cele de anul trecut. Cauza: factura uriașă primită pentru încălzirea serelor.

A fost o iarnă blândă și nu a fost nevoie de multă căldură însă scumpirea gazelor a făcut ca factura primită pentru încălzirea serelor unde sunt produse răsadurile să fie de aproape patru ori mai mare. Concret, pentru luna ianuarie 2022, Stațiunea de Cercetare Legumicolă Buzău are de plătit o factură de 200 de milioane de lei , față de circa 50 de milioane cât a costat încălzirea pentru luna ianuarie 2021.

La această sumă se adaugă și alte cheltuieli astfel că, în final, conducerea Stațiunii a decis să scumpească răsadurile. Oferta a fost făcută publică pe site-ul SCDL iar prețurile sunt cu câteva procente mai mari. De exemplu, un fir de tomate, cele mai căutate de legumicultorii din toată țara, se vinde acum cu 1,8 lei față de 1,5 lei cât era anul trecut.

dr.ing. Vlad Constantin, director SCDL Buzău

Oferta Stațiunii de la Buzău cuprinde atât răsaduri de legume tradiționale cât și plante și legume mai puțin cunoscute, aclimatizate de cercetătorii buzoieni, acestea din urmă având însă și prețuri mai ridicate.

De exemplu, dacă un fir de roșii de vinde cu 1,8 lei și unul de castraveți de tip cornicon cu 1,5 lei, un răsad de castravete amar, bun pentru diabetici, costă 2,5 lei. Tot 2,5 lei costă și un răsad de dovlecel șarpe sau de salată iute. Un fir de ardei se vinde, în funcție de soi, cu prețuri cuprinse între 1,3 lei  și 1,8 lei. Întreaga oferă poate fi consultată aici.

Pentru 2022, cercetătorii buzoieni au mărit suprafața pe care sunt produse răsadurile cu circa o mie de metri pătrați astfel că, în această primăvară, vor fi scoase la vânzare mult mai multe fire. Vânzarea răsadurilor pentru serele și solariile încălzite va începe în a doua jumătate a lunii martie, iar pentru răsadurile ce urmează să fie plantele în câmp în perioada aprilie –  mai.