Actualitate

Fără apă la robinet, în plină vară, în tot mai multe localități. Oamenii primesc apă doar câteva ore pe zi (Video)

Sunt probleme mari în ceea ce privește furnizarea apei potabile în tot mai multe localități din Buzău. În plină vară, consumul a crescut așa că pe fondul deficitul de apă din sol și a folosirii unor cantități mari de apă pentru înreținerea culturilor, s-a ajuns ca apa să fie furnizată cu program, doar câteva ore pe zi. Mult prea puțin pentru ca oamenii să își rezolve toate problemele în gospodărie, mai ales că arșița persistă zile în șir. În județul Buzău, pe lista zonelor cu astfel de probleme, sunt localități precum Cernătești, Grebănu și Viperești. În unele sate, problemele se repetă de la un an la altul. În unele cazuri s-a ajuns în această situație din cauza caniculei și a surselor insuficiente de apă, iar în altele pentru că autoritățile locale nu grăbesc demersurile pentru a putea fi modernizat sistemul de furnizare a apei potabile, spune directorul Companiei de Apă, Simona Săvulescu.

“Sunt localități precum Viperești, Livada Mică din Grebănu, unde situația aceasta este de ani buni. Probleme sunt și la Cernătești dar și la Năeni, unde deficitul de apă datează de câțiva ani de zile”, a declarat la Focus Tv, directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu.

La Cernătești, în satele Aldeni și Manasia, oamenii primesc apă  două ore dimineața, între 5.00 și 7.00 și două ore seara, între 20.00 și 22.00.  Și la Năeni sunt probleme cu apa. În două sate, oamenii primesc apă doar 2 ore pe zi.

“E un program după care se furnizează apa potabilă: câte două ore dimineața, în fiecare din cele două sate: Năeni și Proșca. Avem vreo 400 de abonați. Așa se întâmplă de câțiva ani, în iulie- august, perioadă în care localnicii își irigă culturile iar apa nu mai este suficientă pentru a fi furnizată 24 de ore din 24”, spune primarul Petre Burducea.

O altă comună, probleme și mai grave. La Viperești situația este critică. Apa curge la robinet doar o zi, cel mult două pe săptămână.

“Într -o săptămână, dacă avem 2 zile din 7 în care curge apă. Asta pentru că forajele pe care le avem nu sunt suficiente, nu e apă. Trebuie să forăm un puț undeva, într-o zonă de unde să suplimentăm apa pentru bazinele pe care le avem noi. Noi și ocmunele Calvini și Cislău suntem prinși într-un proiect european derulat de Compania de Apă. Am pus la dispoziție terenuri pentru a se construi un bazin de mare capacitate unde să depozităm apa, dar, acest proiect are termen de finalizare anul 2023 și, din ce știu, în prezent s-a ajuns doar la nivelul de foraj la Calvini”, a declarat primarul Romi Dedu, în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv.

Între timp, până când proiectul european menit să asigure apa pentru toți localnicii va fi gata, autoritățile au fost nevoite să facă improvizații pentru a veni în sprijinul oamenilor. Erau familii care locuiau în zone în care apa nu urca nici măcar de două ori pe săptămână.

“Atunci când dăm apa, oamenii fac stocuri care se termină, însă, în două zile. În rest, iau apă de la fântână. În zona Tronari am făcut un foraj de mare adâncime unde am scos două cișmele stradale unde aomenii vin cu recipiente pentru a lua apă pentru animale și pentru a-și completa stocurile. Acolo am rezolvat problema la cel puțin 70-80 de familii la care oricum nu ajungea apa din rețeaua Companiei de Apă”, a adăugat primarul Romi Dedu.

Șansele ca situația să fie remediată rapid în aceste localități iar oamenii să primească non stop apă la robinete sunt destul de slabe, cel puțin în perioada de vară, în care canicula își va spune cuvântul.