Actualitate

Fără certificat verde nu mai intri nici în mall și nici în vreo instituție. Cum fac față buzoienii noilor restricții

Restricțiile impuse persoanelor nevaccinate crează tot felul de situații care mai de care mai neobișnuite. De pildă, cei care vor să-și plătească dările la bugetul local, la ghișeu, nu se pot achita de obligații dacă nu sunt vaccinați. În lipsa certificatului verde, buzoienii nu mai au acces în Primărie, dar nici în alte instituții publice.

“Cel mai important este că oamenii au acces în continuare la serviciile vitale, cum ar fi asistența socială. În Primărie nu se mai intră decât pe baza certificatului verde. Sunt o mulțime de programe on-line, inclusiv plățile se pot face on-line, chiar și certificatul fiscal se poate elibera on-line. Și, poate cu această ocazie, se învață și oamenii să folosească mai mult digitalizarea care poate fi utilă în această situație”, a declarat primarul Constantin Toma.

Astfel de restricții sunt și la centrul comercial care găzduiește Direcția de Evidență a Persoanelor. Aici este permisul accesul persoanelor vaccinate sau cu un test negativ, dar este nevoie și de o programare on-line. Mulți buzoieni care ar fi vrut să își ridice cărțile de identitate nu au știut de aceste reguli așa că marți au făcut cale întoarsă.

Printr-un comunicat de presă, reprezentanții Direcției de Evidență a Persoanelor arată în ce condiții se poate intra în sediul instituției pentru depunerea sau ridicarea unor documente:

1. persoanele care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare (dovedită cu certificat verde);

  2. persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT – PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;

 3. persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2 cu obligația  de a prezenta dovada eliberată de autorităţile abilitate.

 Programările online sunt valabile numai dacă persoanele programate îndeplinesc condițiile menționate mai sus.

Există, însă, și unele excepții.

“Prin excepție, este permis accesul avocaților pentru exercitarea activităților prevăzute la art.3 din Legea nr.51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Prin excepție, vom asigura accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2 doar pentru înregistrarea deceselor sau a certificatelor de naștere pentru nou-născuţi.”

De asemenea, de marți, 26 octombrie, certificatul verde este “biletul” de intrare în centrele comerciale din oraș. Indiferent că vor să meargă la farmacie sau la magazinele de haine din mall, buzoienii trebuie să prezinte dovada vaccinării. O măsură care îi afectează în special pe cei tineri, obișnuiți să meargă la fast food-urile din centrele comerciale sau la cinema.

Odată intrate în vigoare noile restricții, buzoienii au dat buzna la centrele de vaccinare. Fie din convingerea că astfel vor fi feriți de formele grave de boală, fie doar pentru a avea în mână certificatul verde cu care să aibă acces în diverse spații, sute de buzoieni se așează zilnic la rând, la centrele de vaccinare, pentru a li se administra serul anti COVID. Mulți dintre ei, cum ar fi tinerii, cer să fie vaccinați cu serul Johnson & Johnson, cel care se administrează într-o singură doză. Motivul: după doar 10 zile de la vaccinare se consideră că au schemă completă de imunizare. Însă, medicii nu sunt mereu de acord cu preferințele pacienților, recomandând cea mai bună variantă de ser pentru fiecare persoană în parte.

„Da, sunt mulți tineri care preferă Johnson pentru că este o singură doză și în 10 zile se consideră că au vaccinare completă. Dar, nimeni nu intră să se vaccineze decât cu ce recomandăm noi, nu cu ce vin ei de acasă. Am avut cazuri în care au cerut Johnson și le-am recomandat Pfizer. Tinerii pot face și Johnson, și Pfizer, și Moderna și Astra Zeneca, dar ținem cont de patalogia pe care o au, de pacient, de cum ar putea reacționa. El vine și noi alegem ce vaccin face. Noi recomandăm ce trebuie să facă”, a declarat medicul Angela Mazdrag, coorodnatorul unui centru de vaccinare din Buzău.

Pe de altă parte, odată cu instituirea noilor măsuri menite să limiteze răspândirea noului coronavirus, patrulele de polițiști și jandarmi fac zilnic controale în oraș pentru a familiariza populația cu noile măsuri și pentru a se asigura că acestea sunt respectate.

“În contextul stabilirii unor măsuri suplimentare de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență cu scopul gestionării riscului de sănătate publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul Sars-Cov2, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Buzău sprijiniți de jandarmi desfășoară activități de informare a cetăţenilor şi operatorilor economici, cu privire la noile prevederi legislative, pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.”