Actualitate

Fără nunți și botezuri, dar și cu elevii în vacanță, numărul cazurilor de COVID s-a înjumătățit. Care sunt concluziile autorităților

Buzăul pare să  fi ajuns pe un platou al evoluției cazurilor de COVID.  Cu oscilații de câteva zeci de cazuri noi de infectare de la o zi la alta, în plus sau în minus, județul pare că se poziționează undeva la 150-200 de noi cazuri în 24 de ore.

Asta după ce luna trecută, au fost zile la rând cu 350-450 de cazuri noi de Covid în decursul unei zile și chiar cu 505 cazuri, record absolut, pe 27 octombrie.

Prefectul de Buzău, Daniel Țiclea, este de părere că interzicerea în luna octombrie a nunților, a botezurilor și a altor evenimente cu număr mare de participanți  a dus la stoparea lanțului epidemiologic. Pe de altă parte, vacanța ”forțată” a elevilor a dus, mai mult ca sigur, la înjumătățirea numărului de infectări:

” După părerea mea, dar mai ales după părerea specialiștilor cu care am discutat, faptul că au fost oprite nunțile si botezurile a avut un rol foarte important în reducerea lanțului epidemiologic. Dar, încă tragem ponoasele infectărilor de acum 3- 4 săptămâni.

Și, mai am o concluzie, în urma analizelor făcute. Sunt foarte multe familii care spun că s-au infectat, consideră că s-au infectat de la copil. Adică, copilul a venit cu virusul,  nu a sesizat nimeni pentru că poate nu erau simptome, a fost transmițător, a luat părintele, bunicul și așa mai departe”.

Deși numărul infectărilor a scăzut în ultima săptămână, presiunea pe spitalele din Buzău este la fel de mare. Nu sunt locuri la Terapie Intensivă, la Urgențe e zilnic aglomerație iar salvările sunt într-un du-te vino permanent, fiind solicitate în majoritatea cazurilor doar pentru testări la coronavirus și buzoieni cu simptome clare de Covid.