Actualitate

(UPDATE) FENOMEN, APARENT, INEXPLICABIL LA BUDA: PĂDUREA S-A RĂRIT VĂZÂND CU OCHII. Ce au descoperit polițiștii

UPDATE: Cei 3 vrânceni au fost prezentați instanței iar magistrații au emis pe numele lor mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ȘTIREA INIȚIALĂ: Membrii unei familii de afaceriști din Vrancea au ajuns în arestul IPJ Buzău după ce, luni bune, au tăiat zeci de arbori dintr-o pădure din Buda, deși nu aveau niciun drept.

Cei 3 bărbați din Mera, județul Vrancea, administratori ai unei societăți, au obținut dreptul de a exploata o parcelă dintr-o pădure situată în extravilanul comunei buzoiene Buda. Aici, ar fi trebuit să taie anumiți arbori marcați. Numai că, pe lângă aceștia, vrâncenii au tăiat mulți alți copaci nemarcați. Astfel, timp de câteva luni, au doborât fără drept peste 150 de arbori. Pentru a ascunde ilegalitatea comisă, au tăiat copacii chiar de la nivelul solului, apoi au acoperit cioatele cu pământ și diverse resturi.

Neregulile au ieșit la iveală după ce silvicultorii, dar chiar și proprietarii unei stâne din zonă au sesizat faptul că în zona respectivă s-a creat, dintr-o dată, un luminiș inexplicabil. Ocolul Silvic și polițiștii au demarat verificări și au stabilit ce s-a întâmplat.

“Din cercetări a reieșit faptul că în perioada aprilie – august 2019 ar fi tăiat de la nivelul solului și ar fi sustras 152 arbori dintr-o partidă legal constituită, în extravilanul comunei Buda. Partida era în exploatarea societății administrate de bănuiți, însă arborii tăiați nu prezentau amprenta dispozitivului special de marcat. După tăierea arborilor, cioatele ar fi fost acoperite cu pământ și resturi de exploatare. Din verificările efectuate de poliţişti a rezultat că prin tăierea şi furtul celor 152 de arbori, cu un volum estimat la 50 de m.c., ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 17.000 de lei.”, transmite IPJ Buzău.

Drept urmare, cei 3 bărbați au fost reținuți de polițiștii din Buzău pentru 24 de ore, sub aspectul comiterii infracţiunilor de tăiere ilegală şi furt de arbori. Astăzi, 17 martie, vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Râmnicu Sărat, cu propunere de sesizare a instanței de judecată în vederea arestării preventive.