Actualitate

(FOTO) A fost identificat un nou ansamblu de trovanți la Buzău! Cum vor fi puși în valoare

Foto: Geoparcul Ținutul Buzăului

Specialiștii Geoparcului Ținutul Buzăului au identificat, recent, un nou ansamblu de trovanți pe raza județului. Pietre care ”își schimbă formele” au fost descoperite în zona nord-est a comunei Odăile. Sunt mai multe, dar pentru că majoritatea prezintă forme de ciuperci, au fost numite ”Ciupercile de la Odăile”.

Geoparcul Ținutul Buzăului anunță că deja pregătește un traseu pentru a pune ”ciupercile” în valoare, care va cuprinde și alte obiective ce pot atrage turiști în zonă.

”Pregătim un nou traseu pentru tine! În perindările noastre prin Ţinut, am identificat un nou sit cu trovanţi, “Ciupercile de la Odăile”. În partea nord-estică a comunei Odăile vei putea admira, străbătând o pădure de conifere, trovanţii fixaţi în nisipul preistoric, cu forme variate, cele mai multe dintre ele având aspect de ciuperci. Pe traseul circular te vei bucura de panorama din punctul de belvedere, de drumul presărat cu trovanţi, precum şi de biserica “Capul Satului”, construită la începutul secolului XVIII, obiective ce vor deveni o nouă destinaţie turistică plină de farmec şi pitoresc”, se arată într-o postare a Geoparcului Ținutul Buzăului.

”Ciupercile de la Odăile” se alătură acum celorlalți trovanți din Buzău, ”Babele de la Ulmet”, cunoscute deja publicului și punct de atracție pentru turiștii amatori de drumeții în natură.

Potrivit Wikipedia, ”trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă. Tendința lor este de creștere spontană – din centru către periferie – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani. Apar sub forma unor agregate minerale nodulare, sferoidale, elipsoidale, discoidale, cilindrice sau dendritice cu structură masivă, concentrică sau plană (stratificată), având dimensiuni de la câțiva milimetri la câțiva metri”.