Actualitate

(FOTO) Câinii unui buzoian, campioni mondiali ai rasei lor! „E maximul pe care puteam să-l câștig, însă nu mă opresc aici!”

Buzoianul Ciprian Anghelache este deținătorul a două titluri de World Winner, cu care s-a întors acasă de la Campionatul Mondial din Croația, ambele obținute de doi câini din rasa ciobănesc caucazian. Reușita vine după 15 ani de muncă investiți în creșterea animalelor.

La Zagreb, buzoianul s-a prezentat cu trei câini, doi dintre aceștia obținând cele mai importante titluri importante, „world winner”. Femela a câștigat titlul „cel mai bun câine al rasei”, iar masculul pe „cel mai bun exemplar al sexului opus”. Câinii câștigători poartă numele de Ruksy și Pascal și sunt crescuți de Ciprian Anghelache și soția sa. Patrupedele au participat pentru prima oară la o competiție mondială, reușind să le împlinească visul stăpânilor lor, acela ca, după toate eforturile și piedicile puse, animalele să reflecte cu adevărat performanța.

„Visam la lucrul acesta, credeam că pot la ce calitate a câinilor am, e maximul pe care puteam să-l câștig, însă nu mă opresc aici! Eu vreau să repet chestia asta!”, a declarat, pentru Șansa News.ro, Ciprian Anghelache

Începutul a fost dificil, în urmă cu 15 ani. Ciprian a căutat o rasă adecvată pazei și protecției. Prima oară a ales un câine fără acte, neștiind importanța pedigree-ului. Ulterior, s-a specializat și a ales să selecteze ciobănești caucazieni strict care pot avea rezultate fabuloase. Competiția din Zagreb a fost una de frumusețe, arbitrii analizând fenotipul, dentiția și tot ce ține de fizicul animalului. Dintre cei 51 de câini, cei doi s-au făcut remarcați și ulterior au fost premiați pentru rezultate extraordinare și la Timișoara.

Ruksy și Pascal, exemplarele alese în urma unei selecții riguroase, au temperamentele ca la carte, având o bază genetică specifică rasei pure. Aceștia au doi ani și 5 luni și au în comun aspecte perfecte ale rasei, dar și același tată.

„La mine rasa este egală cu exemplarele mele pentru că i-am ales foarte riguros. Eu fac selecție atentă, Caucazianul se confundă cu temperamentul echilibrat, acesta este temperamentul ca la carte. Baza genetică este importantă, dar este importantă și socializarea”.

Ciprian Anghelache este membru al Asociației Chinologice Timișoara, membru al Asociației Chinologice Buzău și vicepreședintele Clubului de Ciobănești Caucazieni, membru fondator din 2019, alături de doi prieteni care fac parte din conducerea clubului. Cel mai important, susține acesta, pentru a face performanță cu orice tip de rasă canină, este nevoie de foarte multă seriozitate și ambiție.

În ceea ce privește costurile performanței, acestea sunt enorme. Însă costurile în sine pentru îngrijirea tipică a caucazienilor nu sunt foarte mari. Ciprian trage un semnal de alarmă și le transmite celor care cataloghează exemplarele din această rasă ca fiind periculoase că, dacă baza genetică este una corectă, caucazianul este un câine ideal pentru pază și protecție, având în același timp un caracter echilibrat.