Actualitate Agricultura acum

(Video) Jale într-o comună din Buzău: ”Grâul s-a uscat, fântânile au secat, pământul e deșert”

Agricultorii dintr-o comună din Buzău au ajuns într-o situație fără precedent. Anul acesta nimic din ce au pus în pământ, în toamnă, nu s-a făcut. Rapița au întors-o pe toată, iar acum grâul s-a uscat complet. Oamenii sunt disperați și spun că vor intra la recoltat cu o lună mai devreme deși nu au speranțe că aduna cine știe ce de pe câmp.

Strigătul de jale vine din comuna Vâlcelele, acolo unde fermierii spun că de patru ani nu a mai plouat suficient astfel că, de la an la an, deficitul de apă din sol s-a adâncit. Așa se face că, în această primăvară nici rapița și nici grâul, culturile semănate în toamnă, nu au rezistat.  

”Rapița am întors-o pe toată. Doar eu am avut 300 de hectare. Nu este fir de rapiță în toată comuna. Acum, grâul s-a uscat din cauza secetei. Avem 2000 de hectare. I-a dat spicul și s-a uscat.  Este al patrulea an de secetă. Nu a mai plouat de toamna trecută. Fântânile au secat. Pământul a devenit deșert.  O parte din județul Buzău, până la Brăila, este jale. Plânge toată lumea. Toată lumea este disperată” , a spus Liviu Bărăgan, fermier din comuna Vâlcelele.

Liviu Bărăgan, fermier

Disperați, fermierii nu se gândesc decât cum să adune de pe câmp ce a mai rămas nedistrus de secetă. Singura soluție este ca în câteva săptămâni să intre la recoltatul grâului deși, în mod normal, acest lucru se întâmpla abia în iunie.

”Cred că băgăm la recoltat, în maxim două săptămâni. Dar nu cred că facem mai mult de 200-300 de kilograme la hectar. Noi trebuia să recoltăm după 10 iunie și noi vom intra în jur de 25 mai”, a mai spus agricultorul.

Fără precipitații, fermierii stau la mila Cerului. În comună nu există sursă de apă iar pentru a-și face foraje este nevoie de autorizații care se obțin în câțiva ani, timp în care fermierii spun că ar intra în faliment. Și pentru această parte a județului salvarea ar fi Canalul Siret Bărăgan despre care și Claudiu Carpen, director ANIF Buzău, a spus că ar mări considerabil suprafața irigabilă din Buzău. Detalii aici.

”Nu avem nicio sursă de apă, singura soluție este Canalul Siret Bărăgan, măcar până la Râmnicu Sărat nu până la Ploiești cum este în proiect. Zona acesta până la Brăila este jale. Eu fac proiect dar nu avem sursă de apă. Să fac foraj durează doi-trei ani, timp în care suntem falimentari. Deja au venit firmele să încheiem noi convenții. Toată lumea vrea să-și recupereze banii, fermierii cum își recuperează banii”, a mai spus Liviu Bărăgan.

Liviu Bărăgan

Probleme cu apa sunt în tot județul Buzău. Acolo unde s-a putut, fermierii și-au făcut foraje. Claudiu Carpen a declarat că anul acesta a primit 10 adeverințe de la cei care au solicitat apă pentru irigat pentru prima dată, semn că oamenii au căutat soluții pentru a-și uda culturile.

Pe de altă parte, cei care au avut surse de apă au apelat la fondurile puse la bătaie prin AFIR. Nu mai puțin de 8 milioane de euro urmează să intre în județul nostru , ca urmare a proiectelor depuse pentru modernizarea instalațiilor de irigații.

Sergiu Uzun, director AFIR Constanța

Este vorba despre asociații de udători dar și de persoane fizice care au depus proiecte în cadrul măsurilor DR25 și DR26, privind modernizarea infrastructurii de irigații . Astfel de instalații se vor face la Săhăteni, Vernești, Breaza, Merei, Costești, iar suprafața irigabilă va crește cu câteva mii de hectare.