Actualitate

(FOTO) Clădirile vechi din centrul Buzăului, reabilitate după modelul aplicat la Oradea. Ce planuri are municipalitatea

Centrul vechi al municipiului Buzău, tot ceea ce însemană strada Cuza Vodă până la Bazar, este cuprins într-un amplu proiect de reabilitare, aprobat, recent, de consilierii municipali. Autoritățile vor să aducă schimbări majore în zonă, pornind de la pavaj, mobilier urban, iluminat stradal, până la amplasarea unor fântâni arteziene și altele. Pe lângă reamenajarea străzii, pentru ca această zonă să capete farmecul de altădată, Primăria Buzău are în plan și reabilitarea clădirilor aflate de-o parte și de cealaltă a străzii Cuza Vodă. Sunt clădiri vechi, șubrede, neîngrijite, nu doar cu un aspect care lasă mult de dorit, ci și clădiri care reprezintă un real pericol pentru trecători. În unele cazuri, proprietarii au fost notificați să își consolideze clădirile, însă fără să existe vreo reacție, cele mai multe fiind locuite de familii fără posibilități materiale. În alte cazuri este vorba despre locuințe sociale.

Cum lucrurile nu se mișcă, în ciuda avertismentelor, autoritățile din Palatul Comunal se gândesc să aplice un proiect după modelul implementat în premieră la Oradea, în urmă cu câțiva ani.

Și anume, clădirile să fie reabilitate pe banii primăriei și apoi recuperați, în rate, de la proprietari.

“Suntem în proiectare cu toată Cuza Vodă. Este strada cea mai veche,  cu clădiri vechi și, de altfel, am definit centrul ca fiind Palatul Comunal-Piața Dacia- Parcul Vasile Voiculescu- Cuza Vodă -zona Bazar.Avem un proiect pentru reabilitarea inclusiv a clădirilor și vom încerca , acolo unde proprietarii nu au bani, să le refacă primăria, dacă nu prindem fonduri europene, și să luăm banii în 5-10 ani. Se poate face acest lucru. Când am fost la Oradea, la prietenul meu liberalul Ilie Bolojan, era primar, mi-a spus treaba asta. Ei au băgat foarte mulți bani în reabilitarea unor astfel de clădiri, fiind și o primărie cu o potență economică foarte mare, vom face și noi, chiar dacă bugetul nostru este mult mai amărât”, a declarat, la Focus Tv, primarul Constantin Toma.

În ceea ce privește locuințele sociale, planul este altul: mutarea chiriașilor în apartamente noi construite pe strada Depozitului.

“Avem și o altă problemă. O parte din locuințe sunt locuințe sociale, acești oameni nu au grijă de clădiri. Avem un proiect pe strada Depozitului, să construim 18 apartamente, unde vom încerca să-i mutăm pe chiriașii primăriei în apartamente noi. Sunt chiriașii primăriei, nu-i putem da afară și va trebui să- i mutăm pe Depozitului atunci când clădirea va fi gata, să putem să refacem clădirile de pe Cuza Vodă.”