Actualitate Social

CINEVA VINDE GOGOȘI!? Dugheana căpușă, lipită pe istoria Buzăului! Fotografii de colecție

Conacul Marghiloman din municipiul Buzău, un loc în care s-a scris istorie de-a lungul anilor, a căpătat în ultima perioadă un iz de bâlci. Exact lângă Vila Albatros, cândva destinaţia preferată de vacanţă a reginei Maria, a fost amplasată o rulotă în care un producător local prepară pe loc gogoși, plăcinte și alte astfel de produse. O afacere care nu își are locul aici și care afectează serios măreția și frumusețea locurilor, dar care funcționează fără opreliști de mai bine de un an. Autoritățile locale spun că nu era sarcina Primăriei să verifice dacă producătorul respectă termenii din acordul de teren. Însă, nimeni nu a văzut rulota și nimeni nu a mers în control, și așa s-a ajuns ca mirosul de gogoși și plăcinte să învăluie un monument istoric în care s-au luat decizii istorice de o importanță majoră pentru țara noastră.

Totul a început anul trecut, când producătorul local s-a adresat Primăriei Buzău și a cerut un acord de teren pentru a amplasa o rulotă în Parcul Marghiloman, din care să vândă buzoienilor dulciuri tradiționale.  În scurt timp, acesta a primit acceptul de a amplasa rulota pe aleea de la intrarea în parc dinspre strada Alexandru Marghiloman.

”Anul trecut, această societate, e vorba de un producător local de dulciuri, a fost autorizat pentru amplasarea unei rulote în Parcul Marghiloman. Acest acord pentru utilizarea domeniului public era doar pentru  rulotă nu și pentru alte dependințe pe care am sesizat că le-a amplasat în această zonă, ceea ce nu era permis. Imediat cum a fost sesizat aceste aspect, din 26 mai, i-a fost retras acordul pentru utilizarea domeniului public si a fost notificat ca în termen de trei zile să elibereze domeniul public” a declarat pentru Focus Tv, viceprimarul Ionuț Apostu.

Numai că în momentul în care s-a văzut cu acordul în mână, producătorul și-a dus rulota, transformată într-o adevărată bucătărie, chiar lângă Vila Albatros. Aici a preparat gogoși, plăcinte și alte produse de acest gen în fiecare week-end pe perioada verii. Iar afacerea a mers toată vara trecută și a continuat și în ultimele săptămâni, întrucât nimeni nu a verificat situația patiseriei din parc. Autoritățile din Palatul Comunal spun că Primăria, după ce a emis acordul de teren, nu a mai avut niciun atribut în acest caz, iar verificările ar fi trebuit făcute de alte instituții.

”Nu e atributul Primăriei, Primăria doar emite un acord pentru amplasarea acestei rulote pe domeniul public. Celelalte aspecte, calitatea produselor, condițiile igienico sanitare, sunt alte instituții care trebuie să intervină. Nu e atributul Primăriei să verifice ce anume comercializează acest producător” a mai spus Ionuț Apostu.

Însă nimeni nu a văzut rulota de lângă Vila Albatros, nimeni nu s-a sesizat și nu a făcut verificări. Abia după ce situația deloc potrivită din Parcul Marghiloman a fost semnalată pe o rețea de socializare, lucrurile au început să se miște.

”Acordul, dacă nu mă înșel, a fost emis pentru întreaga perioadă a anului trecut. A fost acea perioadă cu pandemia în care toate contractele au fost suspendate. Ei au solicitat reînnoirea acordului.(..)Ei nu au respectat inițial amplasarea acelei rulote, care  trebuia să fie pe alee, spre poarta dinspre strada Marghiloman. Au venit spre vila Albatros, Nu au respectat amplasamentul inițial, motiv pentru care a fost reziliat acel acord”, a mai declarat viceprimarul Buzăului.  

Vila Albatros din Parcul Marghiloman din municipiul Buzău, fosta reședință a marelui om politic Alexandru Marghiloman, o bijuterie arhitectonică, a fost reabilitată cu bani europeni, lucrările fiind încheiate în 2015. Peste 27 de milioane de lei au fost cheltuiţi pentru reabilitarea Vilei Albatros şi a Parcului Marghiloman. Pentru a pune în valoarea complexul Marghiloman, au fost amenajate alei din piatră, spaţii verzi şi un foişor, partea de teren de jur împrejurul vilei întinzându-se pe 3000 de mp. Pe timp de noapte lumini ambientale amplasate atât în parc cât şi pe clădire evidenţiază măreţia vilei de odinioară.   

Declarată monument istoric, Vila  Albastros a fost reabilitată tocmai pentru a fi transformată într unul dintre cele mai emblematice obiective ale Buzăluui, obiectiv pe lângă care nu are ce căuta vreodată o rulotă în care să se fabricE gogoși.

De menționat că reporterii șansanews.ro au contactat și producătorul care vindea produse de patiserie în parcul Marghiloman, acesta declarându-se surprins de cele relatate, spunând că nu a fost înștiințat de nimeni de la Primărie că I–a fost suspendat acordul.