Actualitate

(FOTO) Cum prinde culoare Buzăul cu ajutorul artiștilor plastici. Picturile murale iau avânt

Mai mulți artiști plastici, coordonați de Centrul Cultural Alexandru Marghiloman,
se ocupă de înfrumusețarea orașului cu picturi murale, care să ajute Buzăul să ducă mai ușor povara grea a clădirilor construite în perioada comunismului, acoperind pereții școlilor și blocurilor cu desene.

Lucrările deja existente pot fi văzute la grădinițele cu program prelungit 6 și 18, la Școala Gimnazială 5 și la liceele Moisil și Marghiloman.

Dar proiectul nu se oprește aici! Liceul Tehnologic Dimitrie Filipescu este următoarea țintă. Acesta va fi reabilitat curând, alături de blocul perpendicular cu intrarea în Parcul Tineretului. Temele de pictură sunt diferite, astfel că pentru liceeni, tema este „Copiii devin mai întâi “oameni”, și apoi meseriași”, iar pentru bloc, „Protejarea naturii și a mediului înconjurător”, unde copacii din fața peretelui trebuie integrați în poveste, și luați în considerare atât vara, cât și iarna. Municipalitatea caută artiști dispuși să picteze pereții clădirilor, termenul limită de înscriere fiind 15 august.

„Este vorba și despre Liceul D. Filipescu, dar și de blocul perpendicular pe intrarea din Parcul Tineretului. Vom continua proiectul Sus Muralul și la alte unități de învățământ, dar și la alte blocuri. Vrem să îmbunătățim aspectul urbanistic al orașului nostru, care, precum și alte orașe, are această grea moștenire a clădirilor construite în perioada comunismului, care astfel pot fi salvate și înfrumusețate. Proiectul va fi extins și pentru clădiri din zone circulate, unde avem blocuri deja reabilitate termic și doar cu acordul proprietarilor. Vreau să transmit să existe această deschidere pentru că nu aduce decât avantaje acest proiect și ne înfrumusețează viața de zi cu zi”, declară viceprimar, Oana Matache.