Anul acesta, în luna femeii, Muzeul Județean Buzău vine cu o invitație extrem de interesantă pentru buzoieni: întoarcerea în timp, în perioada comunismului, prin prezentarea imaginii femeii din anii 80. O imagine repusă pe tapet cu ajutorul articolelor vestimentare purtate în acea perioadă, al bijuteriilor sau articolelor cosmetice.
Deși a fost o perioadă în care nu se găseau cu ușurință haine elegante, doamnele fiind nevoite să apeleze la croitori pentru ținute inspirate din revistele de modă sau, în cel mai fericit caz, să primească haine de peste granițe, totuși femeile din acea perioadă s-au remarcat printr-o eleganță aparte. Purtau rochii și compleuri realizate după un anumit tipar, în anumite culori, fără să iasă prea mult în evidență. Căciulile din blană, capele, rochiile elegante erau la modă în perioada comunismului, toate acestea fiind prezentate, în aceste zile, la Muzeul Județean.
“Femeia socialistă este femeia care pune accent pe munca în fabrici și uzine dar și pe frumusețe. Astfel, ea este prezentă în reclamele pentru produsele de înfrumusețare destinate ei incluzând aici produsele cosmetice și vestimentație. Când Nicolae Ceaușescu devine liderul statului apare o oarecare deschidere către Occident. Revistele de modă românești reproduc modele de fuste mini, rochii lungi de seară și pantaloni evazați, chiar și haine de blană pentru femei. Taiorul Channel este preferatul Elenei Ceaușescu, modelele sunt copiate în fabricile noastre și impuse ca etalon femeilor din întreaga țară prin revistele de modă ale vremii. În expoziția organizată la muzeu sunt prezentate articole vestimentare românești, realizate la fabrici de renume din acea perioadă dar și acasă. De asemenea sunt expuse accesorii vestimentare, bijuterii și produse cosmetice”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului Județean Buzău.
O atenție deosebită era acordată și pantofilor pe care doamnele le purtau cu rochiile elegante. De asemenea, nu lipseau nici bijuteriile.
“Încălțămintea „Guban” fabricată la Timișoara era inspirată din revistele de modă Neckermann și Quelle. Eleganța feminină se rezumă uneori și la accesorii ce cuprind inele din pietre prețioase și semiprețioase, mărgele și cercei cu clipsuri.”
Și pentru ca imaginea acelei perioade să fie completă, reprezentanții muzeului aduc în fața buzoienilor și câteva dintre revistele de modă din care femeia anilor 80 se putea inspira pentru ținutele purtate zi de zi, sau la diverse ocazii.
Expoziția temporară „Moda în perioada comunistă. Fantezie, rafinament, eleganță” poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 9:00 – 17:00, până în data de 29 aprilie.
Expozitia despre moda femeii din anii 80, prezentata la Muzeul Judetean Buzau in luna femeii, este cu siguranta o invitatie interesanta pentru buzoieni. Este cu adevarat impresionant cum, in ciuda vremurilor grele ale comunismului, femeile din acea perioada au reusit sa emane eleganta si rafinament in tinutele lor, realizate cu multa migala si in marea parte la croitori. Expozitia aduce in prim plan hainele, bijuteriile si produsele cosmetice pe care aceste femei le-au folosit pentru a-si exprima frumusetea si pentru a urmari tendintele vremii. In plus, revistele de moda ale perioadei completeaza imaginea si ofera o perspectiva mai completa asupra vietii si obiceiurilor femeilor din acea epoca. O vizita la acest muzeu este cu siguranta o calatorie in timp si o experienta interesanta pentru cei care doresc sa afle mai multe despre moda si despre femeile din anii 80.