Actualitate

(Video) Autospecială de teren, noua achiziție a jandarmilor buzoieni. Va fi folosită inclusiv pentru alertare populației

Dotare de ultimă generație pentru jandarmii buzoieni. O nouă autospecială de teren ce poate fi folosită în cadrul unor misiuni de salvare din zone greu accesibile, și pe timpul intervențiilor generate de prezența unor animale sălbatice precum și pentru alertarea populației în situații de urgență a intrat în dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi Buzău în acest an. Noua dotare este extrem de utilă mai ales că, în ultimii ani, numărul misiunilor de căutare-salvare a persoanelor în dificultate dar și a celor cauzate de prezența animalelor sălbatice în apropierea gospodăriilor a crescut foarte mult.

”Anul 2023 ne-a dovedit, prin cele 13 misiuni de căutare-salvare a persoanelor aflate în dificultate, faptul că este nevoie atât de un efort continuu în ceea ce privește pregătirea pentru situații de urgență, cât și de tehnică și dotări adaptate nevoilor constatate pe timpul desfășurării misiunilor. De asemenea, am avut 318 apeluri care au sesizat prezența urșilor, astfel că au fost puse în aplicare prevederile Ordonanței de Urgență 81/2021. Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău a primit una dintre cele 51 de autospeciale marca Ssangyong Musso Grand Style, achiziționate prin proiectul “Consolidarea Infrastructurii și a Pregătirii pentru Situații Critice de Urgență”, finanțat prin intermediul Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare, valoarea totală a achiziției fiind de 12,88 milioane de lei”, informează IJJ Buzău.

Autovehiculele pentru munca operativă achiziționate vor fi utilizate, pe lângă misiunile curente, și în vederea deplasării jandarmilor în zonele afectate de dezastre/calamități sau în situații de urgență, cu scopul evaluării efectelor, captarea imaginilor din aceste zone cu ajutorul unor camere cu termoviziune și transmiterii directe de mesaje către populația civilă afectată, prin intermediul sistemelor de amplificare a sunetului și afișaje.

Astfel, printre dotări se numără un sistem de remorcare față(troliu); sistem de avertizare optică și acustic; echipament de comunicare acustică/avertizare la distanță; panou afișaj cu leduri pentru mesaje variabile și echipament de observare bazat pe principiul imagisticii termice.

”Dotările sunt menite a asigura intervenția rapidă și eficientă a forțelor de ordine în cazul situațiilor de urgență, autovehiculul fiind echipat cu tracțiune integrală în vederea facilitării accesului pe trasee impracticabile”, informează IJJ Buzău.