Actualitate

(FOTO) Dezastru pe drumurile către două obiective importante din județ. Când vor vedea asfaltul

Obiective turistice unice avem, peisaje de o frumusețe răpitoare întâlnim la tot pasul, în județ. Din păcate, multe dintre comorile Buzăului rămân în anonimat,  nu ajung să fie cunoscute la nivelul la care ar merita. Asta pentru că județul Buzău suferă când vine vorba de infrastructură.

De exemplu, cine vrea să ajungă la Vulcanii Noroioși trebuie să aleagă o mașină de teren sau să se înarmeze cu multă răbdare, pentru că drumul arată ca după război. Ca și cum nu era de ajuns, în această perioadă, în zonă sunt prezente și echipele de muncitori care execută lucrări de întreținere. Au și decopertat o parte din șosea, așa că drumul până la Vulcanii Noroioși este unul greu de străbătut.

Autoritățile județene cunosc situația dar spun că pentru moment realizarea lucrărilor de întreținere este singura intervenție ce se poate realiza.

“Îmi cer scuze, și ne cerem scuze pentru faptul că, în această perioadă, drumul arată așa cum arată, dar ceea ce vreau să vă spun este că acesta este graficul de lucrări influențat, din păcate, de vremea nefavorabilă. Am început în această perioadă, știind că vom crea disconfort, în ideea în care în maxim două săptămâni vom finaliza lucrările și, astfel, în sezonul estival drumul va fi practicabil. Este adevărat că drumul este oribil în momentul acesta, trebuie să recunoaștem, repet însă, nu există soluții foarte multe pentru repararea lui. Încă o dată ne cerem scuze, dar acesta este graficul de lucrări și repet, trebuie să profităm de momentele în care vremea este bună și ne permite să lucrăm pe aceste drumuri”, a declarat, la Focus Tv, Laurențiu Gavrilă, secretarul general al CJ Buzău.

Speranța stă în startul cât mai rapid al programului Anghel Saligny, în cadrul căruia va fi reabilitat drumul județean Berca-Vulcanii Noroioși.

“Drumul acesta, să știți, este o prioritate pentru Consiliul Județean, proiectul este realizat, el este înaintat către Ministerul Dezvoltării și sperăm ca la momentul la care programul Anghel Saligny va fi demarat, să fie primul drum reabilitat prin intermediul acestui program. Repet, este o prioritate, mai ales că, odată cu primirea statutului de Geoparc al Ținutului Buzăului, Consiliul Județean și-a asumat o serie de angajamente și obligații cu privire la infrastructura de vizitare a acestui sit.”

Un alt obiectiv căutat de turiști, dar la care este aproape imposibil de ajuns sunt Focurile Vii, de la Lopătari. Din cauza drumului, pe alocuri de pământ, fără indicatoare care să te îndrume către obiectiv, mulți turiști  schimbă planurile și renunță la expediția în nordul județului. Autoritățile au în plan reabilitarea cu fonduri europene a drumului județean care duce la Lopătari, dar problema tot nu va fi rezolvată. Accesul la Focurile Vii se face, pe o porțiune, pe proprietăți private, așa că trebuie găsită o soluție pentru a ajunge la o înțelegere cu buzoienii.

„ Consiliul Județean a început reabilitarea DJ 203K, pe toată lungimea sa, începând de la Robeasca și planificarea este până la Plaiul Nucului. Pentru acest ultim tronson rămas de reabilitat, proiectarea a fost efectuată, s-a și achitat din fonduri europene, în acest moment proiectul este înaintat către Agenția de Dezvoltare Regională în vederea încheierii contractului de finanțare. Momentan nu ajunge până în zona de acces către Focurile Vii. O să vedem ce soluții găsim pentru că accesul se face pe terenuri private. E o dificultate pentru noi, ne este foarte greu să intervenim în această situație. Toată lumea vrea, dar atunci când începi să discuți cu proprietarii acelor terenuri, de fiecare dată întâmpinăm probleme. Vă reamintesc că la Pârscov am întârziat reabilitarea drumului un an pentru că un proprietar a refuzat să ne permită accesul pe terenul lui.”