Actualitate

(FOTO) După școli urmează greva în spitale! Sindicaliștii SANITAS, hotărâți să intre în grevă generală

După sindicaliștii din educație, și cei din sănătate strâng rândurile pentru proteste. Federația SANITAS strânge semnături pentru declanșarea protestelor, luna viitoare. Sunt deja sincope pentru că, spun surse sindicale, în unele unități conducerea încearcă să-i intimideze pe membrii de sindicat și să împiedice participarea acestora la protest.

La Buzău, sindicaliștii au publicat fluturașii de salarii ai unor colegi pentru a arăta cât câștigă aceștia și care sunt motivele pentru care vor recurge la acțiuni cu revendicări de natură salarială. ”Vrem salarii, nu ajutoare sociale, spun sindicaliștii care au anunțat și calendarul protestelor”.

”Toți aruncă cu pietre în noi, că avem salarii mari și că nu ne mai săturăm. Și-atunci m-am hotărât să demonstrez că nu e deloc așa. Sunt câteva specialități numărate pe degetele de la o mână care datorită sporului reușesc sa obțină niște salarii decente, însă 80% din angajații din sănătate si asistență socială au salarii de mizerie, nemodificate de 5 ani. Vorbeam săptămâna asta cu o colega care mi-a spus ca ar vrea sa se înscrie în sindicat, însă din păcate, nu rămâne cu nici un leu din salariu și o ajuta părinții. A avut o rata pt casa, care a crescut atât de mult, încât tot salariul ei acum, se duce pe acesta rată.

Cum e, domnilor și doamnelor manageri, politicieni sau guvernanți să câștigi 2800 de lei ca asistent gradația 2 sau, după 25 de ani de muncă, doar 3069 lei, sa primești norma de hrana, 9 lei net/zi (când la privat încasezi 30 lei/zi) si sporurile sa ti se calculeze la salariile ultra-mizere din 2017 ?!? Ei, ce spuneți acum? Avem sau nu motive sa facem GREVA GENERALĂ?”, spune liderul SANITAS Buzău, Grațiela Constantin.

Membrii SANITAS sunt sfătuiți să le ceară liderilor de sindicat din unitățile spitalicești listele pentru a semna susținerea declanșării conflictului de muncă.

Potrivit calendarului stabilit de Federația SANITAS, o primă acțiune de protest va avea loc chiare mâine, când este programată o pichetare a sediului Ministerului Sănătății.

Pe 8 iunie va fi grevă de avertisment cu întreruperea activității în intervalul orar 9.00 – 11.00, urmând ca pe 15 iunie să fie declanșată greva generală.

Iată care sunt revendicările Federației SANITAS:

1. Modificarea proiectului de Ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel încât să se poată continua angajările în Sănătate și Asistență socială, iar bugetele instituțiilor din cele două sisteme să nu fie afectate.

2. Punerea imediată în aplicare, în integralitatea sa, a Legii nr. 153/2017 pentru toţi angajaţii din sistemul de Sănătate şi cel de Asistenţă socială.

a. Acordarea salariilor de bază din grilă tuturor angajaților;

b. Calcularea tuturor sporurilor prin raportare la salariul aflat în plată;

c. Calcularea tarifului orar pentru gărzi prin raportare la salariul aflat în plată;

d. Calcularea indemnizației de hrană prin raportare la salariul minim brut pe țară actual.

3. Finanțarea corectă și suficientă a instituțiilor din Sănătate și Asistență Socială.

4. Reluarea imediată a negocierilor în vederea semnării Contractului Colectiv de Muncă la nivelul sectorului bugetar SĂNĂTATE.

5. Finanțarea de la bugetul de stat a voucherelor de vacanță în SĂNĂTATE și ASISTENŢĂ SOCIALĂ.

6. Stoparea destructurării rețelei medicale proprii a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii.