Actualitate Agricultura acum

Este certitudine! Cei trei legumicultori din Glodeanu Sărat au folosit substanțe chimice la roșii și castraveți

S-a făcut lumină în dosarul legumelor de la Glodeanu Sărat! Expertiza de specialitate dată publicității astăzi de către Parchetul de pe Lângă Judecătoria Pogoanele, unde este în lucru dosarul penal în care sunt vizați și cei trei legumicultori din Buzău, arată că s-au folosit substanțe chimice la castraveți și roșii.

Potrivit anchetatorilor, din probele luate din solariile celor trei cultivatori, a reieșit că roșiile au fost stropite cu substanțe chimice, într-o cantitate care nu afectează consumatorii în timp ce castraveții au fost forțați cu aceleași substanțe chimice, însă nu pot fi consumați pentru că pot afecta sănătatea organismului uman. Situația exactă, pentru fiecare suspect în parte este prezentată, în comunicatul de presă, astfel

   ” În urma finalizării raportului de expertiză s-a constatat că în cazul unuia dintre suspecți probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

  În cazul celui de al doilea suspect, probele de tomate au evidențiat prezența unor substanțe chimice însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației, iar la probele de castraveți a fost evidențiată prezența unor substanțe chimice în afara normelor legale, legumele fiind neconforme consumului populației.

        Referitor la cel de al treilea suspect, raportul de expertiză a evidențiat prezența unor substanțe chimice în probele ridicate, însă în limite care să nu afecteze sănătatea populației”, se arată în comunicatul trimis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Pogoanele.

De asemenea, în comunicatul de presă este spus faptul că expertiza de specialitate a fost făcută de de către Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, astfel încât să se stabilească dacă aceste produse alimentare erau contaminate ori nu cu substanțe chimice neautorizate.

”Precizăm faptul că simpla utilizare, indiferent de valoarea concentrației, a substanțelor chimice neautorizate, constituie infracțiunea de producere, livrare sau utilizare a îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării, faptă prev. de art.98 alin.2 lit.f din O.U.G. nr.195/2005 rep”, se arată în comunicat.

Organele de anchetă vor înștiința astăzi toate instituțiile responsabile de siguranța alimentară din Buzău , care trebuie să aplice măsurile legale ce se impun. Mai exact, este vorba despre Direcția Agricolă, Direcția de Sănătate Publică Buzău și Direcția Sanitar Veterinară. Acestea trebuie să meargă de urgență în teren , în solariile celor trei cultivatori, și cel mai probabil să se asigure că aceste legume, cel puțin castraveții, să nu ajungă spre comercializare. Din datele pe care le au procurorii, aceste legume încă nu au fost comercializate.

Acesta este primul dosar din țara noastră care arată că sunt cultivatori care folosesc substanțe chimice pentru a forța coacerea roșiilor și a castraveților, și, mai grav, că sunt legumicultori care folosesc aceste substanțe în cantități care pot pune în pericol consumatorii.