Actualitate

(Foto) Ghid de supraviețuire în pădure. Cum recunoaștem urmele de urs, lup sau porc mistreț

Mai sunt doar câteva zile până pe 1 MAI, sărbătoarea care deschide oficial sezonul turistic. Și chiar dacă 1 MAI a devenit o zi pe care  mulți români preferă să o petreacă la mare, sunt la fel de mult turiști care aleg muntele, iar Buzăul este bogat în obiective turistice căutate de cei care iubesc, în special, plimbările în natură. Totuși, cei care se vor încumeta să plece într-o drumeție pe potecile din pădurile Buzăului trebuie să țină cont de câteva recomandări pentru a fi în siguranță. Un astfel de sfat a venit de la un pasionat de drumeții montate din Buzău și administrator al unui fond forestier care a publicat pe pagina sa de Facebook chiar un ghid al urmelor de animale sălbatice ce pot fi găsite în pădure .

Ionuț Păun spune că a avut aceast inițiativă după ce a primit un mesaj de la urmăritor care nu știa să recunoască urma găsită în pădure.

„În urma unui mesaj primit am decis sa-l fac public  dar și poze în scop educativ . Astfel într-o situație reala de supraviețuire vom cunoaște ce animale cautam dar și metodele de capturare eficiente”, a explicat Ionuț Păun.

Pentru a fi cât mai bine înțeles, buzoianul a desenat urmele pe sol a mai multor animale sălbatice care trăiesc în pădurile din Buzău.  

  • Urma de urs : ținut cont de mărime , forma , degete , gheare lăsate în pământ, presiunea la sol indica dacă este vorba de urma de urs sau bursuc . Urma de urs poate fi doar parțială ( pernuta ovala , desigur degetele și ghearele)
  • Urmele de căprioară / cerb : urmele de copita nu sunt lipite ( format rotund la spate )
  • Urmele de mistreț : copite lipite ( format rotund la spate ) sau dezlipite cu încă 2 copite mici în spate ( acestea sunt situate în partea de mai sus a piciorului . –
  •  Urma de câine vs urma lup : Pernuțe lup format triunghiular , pernuțe câine triunghiular sau format triunghiular neregulat . Pernuțe degete lup , amprenta lăsată la sol , degete mai lipite iar pernuțele lor ușor alungite , amprenta la sol : pernuțele degetelor la lup sunt separate de gheare . Pernuțe degete câine mai puțin alungite , amprenta la sol fiind în forma de evantai iar ghearele sunt lipite de degete în amprenta lăsată.