Actualitate

(VIDEO) Înfrățirea costă. Consiliul Județean mai dă 300.000 de euro pentru Soroca și Chișinău. Discuții la vot și critici publice

Foto arhiva

Noi obiective din municipiul Chișinău și Raionul Soroca vor fi reabilitate cu bani de la Consiliul Județean Buzău. Proiectul prin care vor fi alocați 320.000 de euro pentru investiții în Republica Moldova a fost supus votului în ședința de miercuri și a atras critici din partea consilierilor PNL și PMP care au cerut limitarea acestor investiții.

Potrivit proiectului, Consiliul Județean va participa, în calitate de cofinanțator, la realizarea a trei proiecte de investiții ce se vor desfășura în raionul Soroca și în municipiul Chișinău, administrații din Republica Moldova cu care județul Buzău s-a înfrățit.

Cea mai mică sumă, respectiv 20.000 de euro, va fi folosită pentru lucrări de reabilitare a Bibliotecii ”Basarabia” din Soroca. Potrivit explicațiilor oferite în plenul ședinței de președintele Petre Emanoil Neagu această biblioteca funcționează ca secție exterioară a Bibliotecii Județene ”Vasile Voiculescu” Buzău, de mai bine de 3 decenii.

”Avem o secție exterioară a Bibliotecii Vasile Voiculescu, este biblioteca noastră practic şi trebuie reabilitată. A fost primul pas al românismului în Republica Moldova, s-a dus pentru prima dată carte românească acolo, atât literatură cât și carte școlară”, a declarat președintele CJ Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Restul banilor, respectiv 300.000 de euro vor fi împărțiți între două mari proiecte, ce se vor realiza în municipiul Chișinău, unul în valoare de 250.000 de euro vizează reabilitarea Cimitirului Eroilor Români , iar celălalt, în valoare de 50.000 de euro, pentru amplasarea unui monument.

”La Chişinău, în 1941, pentru că se întâmplase o mare nedreptate, cineva nu a mai fost de acord cu pactul Ribbentrop-Molotov, iar soldaţii români şi-au dat viaţa pentru ca România să se reîntregească. De atunci, nimeni nu s-a mai gândit să pună o floare sau să reabiliteze Cimitirul Eroilor Ostaşilor Români (…) Autorităţile din Republicii (…)  au acceptat să reabilităm acest cimitir şi să punem un monument în care să scriem foarte clar că acolo românii şi-au dat viaţa pentru reîntregirea acestui neam”, a explicat preşedintele Consiliului Județean Buzău.

Deși proiectul a fost aprobat, acesta nu a trecut fără discuții. Consilierii PMP și PNL au cerut președintelui Petre Emanoil Neagu limitarea sumele alocate pentru Republica Moldova. Totodată, consilierii județeni au cerut explicații și cu privire la organizarea, într-o singură zi, a celor două evenimente, respectiv Buzău Fest și Zilele Chișinăului.

Pe de altă parte, și Gabriel Avrămescu, președintele PNL Buzău, invitat miercuri seară la Focus News, a criticat decizia președintelui de a sprijini financiar cele două administrații din Republica Moldova cu care Consiliul Județean este înfrățit, în timp ce sunt comune din Buzău care nu au mai primit bani de la Consiliul Județean de ani buni. Avrămescu a dat drept exemplu comuna Brădeanu care ar fi avut nevoie de ajutor financiar pentru deblocarea unui proiect de mediu, proiect care amenință serios bugetul local, în cazul neimplementării.

”300.000 de euro înseamnă peste un milion de lei. Cu acești bani se putea face o creșă sau o grădiniță la Buzău. Sau se putea da mai puțini bani”, a spus Gabriel Avrămescu, la Focus News.

Potrivit proiectului,  virarea celor 320.000 de lei, pentru cofinanțarea celor trei investiții, se va face la solicitarea reprezentanților legali ai Consiliului Raional Soroca și respectiv Pretura Botanica, în tranșe corespunzătoare documentelor justificative prezentate, la cursul euro – lei din data efectuării operațiunii financiare. Banii sunt asigurați din bugetul propriu al județului Buzău pentru anul 2023.

Tot în același document este precizat faptul că, în baza prevederilor legale și a Acordurilor de colaborare perfectate cu autorități locale din Republica Moldova (Soroca, Dubăsari, Chișinău, Sectorul Botanica, Strășeni) Consiliul Județean Buzău a contribuit cu sume cu titlu de cofinanțare la reabilitarea/repararea și a altor obiective de interes public, respectiv reabilitarea Secției de Terapie a Spitalului Raional Soroca; extindere Bloc de odihnă cu sală de conferințe la Centrul de odihnă și tineret „Prietenia” din Dubăsari; amenajare și modernizare a Parcului Catedralei din Municipiul Chișinău; reparație capitală pasaj pietonal subteran din Bd. Dacia intersecție cu Bd. Traian și Bd. Decebal, Chișinău.

”Vom continua să sprijinim prietenii noștri din Republica Moldova în realizarea unor investiții de interes public”, este scris în proiect.