Actualitate

(FOTO) Lotul 3 al Autostrăzii Moldovei, construit cu români exploatați de turci. Descoperire șoc făcută de Inspecția Muncii

Descoperire șocantă făcută în urma unui control făcut de Inspecția Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de muncă Buzău pe unul dintre șantierele Autostrăzii Moldovei. Verificările făcute pe lotul 3 al tronsonului Ploiești – Buzău au arătat că nu mai puțin de 190 de oameni lucrau fără forme legale.

Cazul a fost făcut public de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, potrivit căruia toți cei 190 de muncitori fără forme legale lucrau la descărcarea arheologică pe șantier.

Lucrările pe lotul 3 au început pe 1 martie anul acesta, contractor fiind desemnat o asociere turcă,  Nurol Inșaat Ve Ticaret Anonim Șirketi – Makyol Inșaat Sanayi Turizm Ve Ticaret Anonim Șirketi. Muncitorii lucrau fără contract pentru o firmă subcontractată de turci, înființată în acest an, cu sediul social în județul Prahova.

Muncitorii nu aveau însă nici o problemă că lucrează la negru, pentru că în momentul în care au văzut că e control, mulți au încercat să fugă.

„În momentul verificărilor, lucrătorii care desfășurau activități fără forme legale au încercat să fugă pe câmp, fiind identificați ulterior de echipajele de jandarmi venite în sprijinul nostru. Aceste încălcări constituie o încălcare a prevederile Codului Muncii, conform art. 15, alineatul 1 privind munca nedeclarată”, a declarat Mihai Nicolae Ucă, inspector de stat general al Inspecției Muncii, citat într-un comunicat al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.

Firma, ai cărei muncitori la negru au fost identificați pe raza localității Stâlpu,  a fost sancționată cu o amendă de 200.000 de lei, amenda maximă prevăzută pentru astfel de situații.

În plus, firmei i s-a impus să încheie contracte individuale de muncă tuturor celor prinși lucrând la negru, să le înregistreze conform legii și să plătească salariile și contribuțiile sociale pentru perioada lucrată de angajați.

Nu a fost însă singurul caz de muncă fără forme legale descoperit de inspectorii ITM Buzău, pe șantierul lotului 3. Tot acolo a fost identificat un angajator, cu sediul social în județul Mureș, care presta activități de catering fără să aibă contracte individuale de muncă. În acest caz, numărul persoanelor care munceau la negru a fost însă mai mic, respectiv 4 oameni.

„Cei care acceptă să lucreze fără forme legale trebuie să înțeleagă riscurile la care se expun, neavând acces la protecție socială, pensie sau asigurări de sănătate. Vom intensifica verificările și controalele pentru a proteja drepturile lucrătorilor și a asigura respectarea legislației în domeniul muncii”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian