Un produs inovator care poate ajuta la salvarea de vieți, în momente limită, a fost conceput de câțiva studenți, viitori ingineri, coordonați de profesorul buzoian Ștefan Constantin Petriceanu. Produsul cu care tinerii au participat și pentru care au fost premiați a fost prezentat la un concurs din Politehnică privind idei inovative în inginerie. Este vorba despre o mănușă care are rolul de a antrena și chiar asista persoanele care intervin în acordarea primului ajutor, atunci când o persoană are nevoie de masaj cardiac. Intervenția, în astfel de cazuri, poate fi salvatoare, căci masajul cardiac se face persoanelor care trec printr-un infarct miocardic și ajung în punctul unui stop cardio-respirator
Produsul pe care l-au inventat tinerii, studenți la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică este un dispozitiv inteligent care asistă manevrele de resuscitare cardiopulmonară. Având în vedere că vorbim despre o situație critică a unei persoane, intrată deja în stop cardio-respirator, corectitudinea manevrelor poate face diferența între viață și moarte. De aceea Heart Glove devine mănușa care poate face diferența între viață și moarte.
“Este vorba despre un dispozitiv inovator, sub forma unei mănuși, care permite efectuarea antrenamentelor de resuscitare cardiopulmonară și chiar a manevrelor de CPR în situații reale. Această mănușă inteligentă integrează senzori pentru a monitoriza și oferi feedback în timp real, asigurându-se că mișcările sunt precise și conforme cu standardele internaționale pentru CPR. Prin urmare, utilizatorii – fie că sunt profesioniști din domeniul medical, antrenori, fie persoane obișnuite – pot să se antreneze mai eficient și să își îmbunătățească abilitățile de salvare a vieților.”
Heart Glove (Mănușa inteligentă) poate fi utilizată la lecțiile de resuscitare, dar și în situații de urgență reale, spun autorii invenției.
“Valoarea propusă pentru clienți constă în capacitatea de a oferi feedback precis în timpul manevrelor de compresie toracică și respirație asistată. Acest lucru ajută la perfecționarea tehnicilor de CPR, ceea ce duce la o creștere a șanselor de succes în cazurile de urgență. Pentru instituțiile medicale, acest produs oferă o soluție de formare continuă a personalului, iar pentru indivizi, reprezintă o modalitate accesibilă de a învăța tehnicile corecte de resuscitare.”
În timpul intervenției, persoana care aplică manevrele medicale urmărește pe un ecran ce eficiență are aplicarea acestora. Intervenția poate fi ajustată în funcție de mesajele audio care vin de la mănușa inteligentă.
“Accelerometrul joacă un rol central în procesul de monitorizare, înregistrând parametrii esențiali ai masajului cardiac. Datele colectate de accelerometru sunt procesate de software-ul instalat pe Raspberry Pi Zero, fiind comparate cu standardele internaționale CPR. Feedback-ul este oferit pe ecranul montat pe mâna salvatorului prin afișaje vizuale intuitive – culoarea verde indică execuția corectă a manevrei, în timp ce roșu sugerează neconformități și oferă instrucțiuni detaliate pentru ajustarea tehnicii. În plus, dispozitivul emite avertizări auditive corespunzătoare, precum „frecvență mică – creșteți frecvența de apăsare” sau „apăsați mai puternic/apăsați mai slab”, și indică, de asemenea, necesitatea efectuării respirațiilor artificiale (gură-la-gură).”
Cu acest produs integrat într-un plan de afacere, tinerii studenți, coordonați de profesorul universitar buzoian, Ștefan Constantin Petriceanu, au obținut locul întâi la un concurs privind idei inovative în inginerie desfășurat la Universitatea Politehnica, din București.
Dacă va urma traseul omologării, mănușa inteligentă poate ajunge să fie folosită la cursuri de acordare a primului ajutor sau chiar ăn situații reașe, sporind șansele de succes ale intervențiilor. Practic, dispozitivul poate fi folosit atât pentru instruirea continuă a personalului medical, cât și pentru a avea cât mai mulți voluntari pregătiți să intervină în situații medicale critice.
Adaugă comentarii