Actualitate

(FOTO) Prefectul de Buzău către fermieri: “Încetați să mai dați foc terenurilor înainte de a se produce vreo nenorocire!”

Încălzirea vremii a venit la pachet cu un val de incendii de vegetație uscată. De ceva vreme, aproape zilnic hectare întregi de vegetație sunt afectate de focul scăpat de sub control de fermierii care încearcă să își pregătească terenurile pentru primăvară. Deși este strict interzis, oamenii dau foc resturilor vegetale, iar în scurt timp flăcările se extind.

Apelurile repetate transmise de pompieri și autorități au rămas fără ecou. Astăzi, 15 martie, prefectul Daniel Țiclea a mers în mijlocul agricultorilor din Cernătești și Scorțoasa. Le-a vorbit despre riscurile aprinderii focului în spațiu deschis, transformate în ultimii ani în ”sport national”. Riscurile sunt enorme: de la pierderea subvențiilor de la A.P.I.A., dosare penale ori amenzi, până la pericolul la care se expun cei care incendiază terenurile și care pot fi ei înșiși surprinși în mijlocul focarelor. Pe de altă parte, arderile necontrolate presupun o desfășurare impresionantă de forțe.

”Arderea necontrolată a vegetației trebuie să înceteze. Anul trecut, în doar 3 luni, au avut loc circa 360 de incendii de vegetație, cu o suprafață arsă de peste 9300 de hectare de teren. Au fost situații în care am fost nevoiți să creștem capacitatea de intervenție a I.S.U. Buzău, să chemăm oameni de acasă pentru a-i mobiliza la astfel de incendii. Faceți un exercițiu de imaginație : dacă în timpul unui astfel de incendiu s-ar fi produs un accident cu urmări dramatice, în alt capăt al județului?”,  a transmis prefectul Daniel Țiclea.

Prezent în mijlocul fermierilor, șeful de la Casa Albă, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, le-a transmis un mesaj clar buzoienilor:

“ Din nou, fac un apel general: încetați să mai dați foc terenurilor înainte de a se produce vreo nenorocire! Încetați cu aceste practici înainte ca focul să cuprindă vreo comunitate ! Ca prefect al județului, voi continua să acționez până ce fenomenul arderilor necontrolate va scădea în intensitate. Nu este normal ca atât de multe resurse ale statului român să fie irosite pentru a înlătura efectele acțiunilor unor indivizi care nu respectă regulile, care, până la urmă, nu respectă comunitatea din care provin și în care trăiesc”.