Actualitate

(FOTO) Premieră în geofizică! Experții au cartat, în premieră mondială, un vulcan noroios, la Buzău. Ce au dezvăluit explorările

sursa foto: INCDFP

O echipă de la Laboratorul de Geofizică Aplicată, Prevenire și Educare din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a cartat 3D, în premieră, subsolul unui vulcan noroios din România, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă generație. Cercetările au relevat că structura subterană a vulcanului corespunde numai parțial cu ceea ce se vede la suprafață, oferind, practic, o perspectivă nouă a acestui fenomen al naturii.

Aparatura pentru cartarea geoelectrică a fost folosită în premieră în România pentru explorarea vulcanului Pâclele Mici. Este pentru prima oară când este realizată cartarea unui vulcan noroios în lume cu ajutorul noii tehnologii, ceea ce s-a întâmplat la Buzău fiind, practic, o acțiune de pionierat.

”Vulcanii Noroioși din Buzău nu sunt doar o atracție turistică, ci și un laborator natural fascinant. Dar studierea lor prin metode geoelectrice clasice este dificilă din cauza mediului subteran foarte conductiv, care disipă curentul. Aici intervine sistemul FullWaver, o aparatură de ultimă oră disponibilă în cadrul Laboratorului Mobil de Geofizică Aplicată din cadrul GeoEduLab. Această aparatură are capacitatea de a efectua sondaje geoelectrice detaliate, oferind informații 3D la adâncimi mari, de peste 100 m. Această tehnologie integrează o combinație puternică de caracteristici, inclusiv electrozi autonomi, modulul GPS pentru urmărirea exactă a locației și o sursă de mare putere. Această metodă a sistemului FullWaver nu a mai fost folosită în România și nicăieri în lume, în acest scop”, au transmis reprezentanții INCDFP.

Rezultatele studiului au fost deja publicate în prestigiosul jurnal Applied Sciences. Studiul poate fi găsit AICI.

Cercetătorii nu se opresc însă aici și anunță că vor continua explorarea Vulcanilor Noroioși din Buzău, inclusiv cu ajutorul unor drone echipate cu senzori speciali.

”Echipa GeoEduLab a început un nou proiect pentru a explora în profunzime adâncimile vulcanilor noroioși. Se vor folosi zboruri de dronă echipate cu senzori Lidar pentru a cartografia detaliat terenul, fotogrammetrie pentru a captura imagini de înaltă rezoluție și senzori termali pentru a detecta variațiile de temperatură. În plus, se vor realiza măsurători seismice și de gravimetrie. Achiziția, procesarea și integrarea acestor date este un proiect ambițios care nu a fost realizat nicăieri în lume. Astfel, sperăm să înțelegem mai bine nu doar vulcanii din zona Buzău, ci și procesele care stau la baza acestui tip de fenomen geologic din toată lumea”, mai transmit reprezentanții INCDFP.

Cercetătorii precizează că investigațiile realizate asupra Vulcanilor Noroioși nu sunt invazive. În plus, pot aduce nu doar valoare științifică, dar și o mai mare vizibilitate și promovare pentru acest obiectiv unic în Europa.