Actualitate

Apel. Nuferii sunt compromiși, măcar țestoasele și peștii să-i salvăm!

Heleșteul din Parcul Marghiloman este pe punctul de a seca. Fenomenul nu are, încă, o explicație completă, dar două cauze sunt clare. Pe de o parte, seceta prelungită a scăzut nivelul tuturor acumulărilor. Pe de altă parte, abia de 11 zile a început să curgă din nou apă pe canalul Iazul Morilor, de unde se alimentează heleșteul. Canalul a fost preluat în administrare, de la ANIF, de Primăria Buzău, cea care administrează și Parcul Marghiloman.

Între timp, urmare a acestei situații, o acumulare mai mică, aflată chiar la ieșirea din parc, care oferea un spectacol extraordinar, prin mulțimea de nuferi, a secat complet. Așa că iubitorii de natură nu se vor putea bucura, anul acesta, de priveliștea nuferilor care înfloreau, de obicei, în luna mai.

O soartă similară ar putea să aibă și heleșteul dacă nu vor fi intervenții imediate. Deja fauna are de suferit din cauza fenomenului de eutrofizare (scăderea oxigenului din apă). Situația a fost semnalată de oamenii care obișnuiesc să se plimbe pe aleile Parcului Marghiloman și care spun să suferința țestoaselor este evidentă, dar primii care riscă să fie sufocați, sunt peștii:

Pe același canal, la o distanță de câțiva kilometri sunt alte două acumulări al căror volum de apă, în scădere, creează o amenințare pentru vietăți. Problemele deja au început să apară, drept dovadă, peștii moți care pot fi observați pe luciul apei.

”E într-adevăr o problemă! S-a încercat alimentarea canalului, acum câteva zile, dar au apărut niște probleme pe traseu, s-a inundat nu știu ce zonă, și ar trebui să se reia. Deocamdată peștii nu sunt în pericol, sper să nu dureze mai mult de o săptămână, două, că atunci va fi o problemă!” afirmă Dragoș Ștefănescu, directorul Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor, administratorul celor două bălți de agrement din zona balastierei Vadu Pașii.

Agenția de Îmbunătățiri Funciare, Sucursala Buzău, este fostul administrator al canalului Iazul Morilor. Șansanews.ro i-a contactat pe reprezentanții acestei instituții pentru explicații privind traseul canalului și modul în care se face alimentarea acestor lucii de apă.

”Din câte am înțeles, Primăria Buzău face o lucrare, toarnă niște betoane și, probabil, tot ei au oprit apa, undeva între Marghiloman și acele bălți ale AJVPS, trag o conductă. Toate acestea se alimentează din Iazul Morilor” ne-a declarat Marinela Duță, șef serviciu Plan, Exploatare, Patrimoniu din cadrul ANIF Buzău.

Contactat telefonic, viceprimarul municipiului Buzău Ionuț Apostu a refuzat să ofere o declarație pe subiect, precizând, totuși, că a fost reluată alimentarea cu apă a canalului Iazul Morilor, încă de săptămâna trecută. Apostu mai spune că apa de pe canal nu este suficientă din cauză că există solicitări foarte mari, în această perioadă, în principal din partea legumicultorilor. Cât privește situația faunei și florei din bălțile și heleșteul Marghiloman, oficialul Primăriei Buzău le-a recomandat jurnaliștilor să contacteze instituțiile de mediu. Ceea ce redacția realizase deja, doar că acestea nu cunosc situația din teren.

”Agenția pentru Protecția Mediului nu are atribuții în acest sens și nu deține informații privind aceste lucii de apă deoarece, pentru acestea, nu au fost emise acte de reglementare din punct de vedere al protecției mediului.”  A răspuns APM Buzău, solicitării redacției ȘansaNews.

La rândul său, Garda de Mediu a anunțat că până la această dată nu a primit nicio sesizare cu privire la scăderea nivelului de apă din heleșteele din parc și bălțile AJVPS.

Un specialist de mediu consultat de reporterii noștri a explicat fenomenul semnalat în cazul celor patru acumulări, dar și riscurile generate.

Oana Ristea-biolog

 

Anuntul Buzoian
Anuntul Buzoian