Actualitate

(FOTO) Premieră la Buzău: Retro Aplicația Militară, evenimentul care va cuceri din prima publicul

După ce doi ani Piteștiul a găzduit Retro Aplicația Militară, a venit rândul Buzăului să primească zeci de pasionați ai vehiculelor retro. 25 de vehicule retro au fost deja trecute pe lista mașinilor care vor încânta privirile buzoienilor la evenimentul care va avea loc în acest weekend. Mașinile au o vechime considerabilă și sunt păstrate într-o stare perfectă, atât din punct de vedere estetic, cât și tehnic. Vedeta spectacolului va fi un Dodge din 1950, care este adus din București special pentru eveniment.

„Normalul” vremurilor apuse, mașinile care pe timpuri erau întâlnite des, vor defila în zona Ciolanu-Poiana Pinului de vineri până duminică. De la ARO, camioane DAC, ROMAN, IMS-URI, autocamionul SR132, până la JEEP Willys, toate vor putea fi văzute pentru prima dată în zona noastră. Expoziția este specială, deoarece modelele sunt unicat, fiind printre puținele care au scăpat din cleștii nemiloși ai încărcătoarelor REMAT.

Filon Niculai-secretar Retromobil Club România

De la paradă nu vor lipsi nici celebrele Dacii și Aro-uri care pe timpuri aparțineau așa-zisei „Miliții”. Toate vor fi aduse cu ajutorul proprietarilor, pe care îi reunesc pasiunea, răbdarea și melancolia. Mândria deținerii unui astfel de model unic bate orice valoare monetară, deoarece sumele investite în vehiculele retro sunt imense. În plus, nici orele de muncă la o astfel de mașină nu se pot număra pe degete, multe dintre vehicule fiind recondiționate până la ultima piuliță, cu migală, chiar de proprietari. Reparatul, vopsitul și reasamblatul sunt deja un puzzle care se repetă la nesfârșit pentru ei.

Ce va fi nou anul acesta? În primul rând perioada prelungită a festivalului, care va ține trei zile, de vineri până duminică. Pasionații de vehicule retro se vor putea caza în zona Ciolanu, unde vor avea parte de activități specifice aplicațiilor militare, în corturi militare.

Pentru turiști, exponatele vor fi disponibile de vineri, când va avea loc primirea autovehiculelor, până duminică seara, când convoiul va pleca. Atenție însă: vizitatorii sunt rugați să nu atingă vehiculele retro pe toată perioada festivalului.

Sâmbătă la prânz va fi și un cooking-show în aer liber organizat în stil militar, în care se vor face preparate specifice.

Evenimentul este organizat de RetroMobil România secția Autovehicule Speciale Militare, care are în componență aproximativ 120 de vehicule militare.